ΠΟΥ: Τα κρούσματα μειώνονται, αλλά προειδοποιεί για τον κίνδυνο της «απάθειας»

FILE PHOTO: A logo is pictured outside a building of the World Health Organization (WHO) during an executive board meeting on update on the coronavirus outbreak, in Geneva, Switzerland, February 6, 2020. REUTERS/Denis Balibouse/File Photo

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους εαυτούς μας να μπουν ξανά σε μια κατάσταση όπου θα έχουμε νέα αύξηση στα κρούσματα» είπε η τεχνική επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την COVID-19.

 

Μπορεί οι καθημερινές μολύνσεις κορωνοϊού να μειώθηκαν σε όλο τον κόσμο και να έφτασαν την Τρίτη στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, ωστόσο εμπειρογνώμονες υγείας προειδοποίησαν για τον κίνδυνο της «απάθειας», παρά το γεγονός πως τα εμβόλια κυκλοφορούν, ήδη, παγκοσμίως.

Οι πτώσεις στις μολύνσεις και τους θανάτους αποτελούν, προφανώς, απόρροια της επιβολής lockdowns και περιορισμών στις συγκεντρώσεις και την κινητικότητα, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν από τη μια να περιορίσουν τα διαδοχικά κύματα της πανδημίας και από την άλλη να καλύψουν την ανάγκη επιστροφής των πολιτών στις εργασίες τους και των παιδιών στα σχολεία.

Όμως, η αισιοδοξία για την έξοδο από την υγειονομική κρίση μετριάστηκε από νέες μεταλλάξεις του ιού και τον προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι σε αυτές.

«Τώρα δεν είναι η ώρα να απογοητευτούμε», είπε η Μαρία Βαν Κέρκοβ, τεχνική επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την COVID-19, σε ενημέρωση στη Γενεύη.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους εαυτούς μας να μπουν ξανά σε μια κατάσταση όπου θα έχουμε νέα αύξηση στα κρούσματα» συμπλήρωσε.

Η Covid-19 έχει «χτυπήσει» ορισμένες χώρες πολύ πιο σκληρά από άλλες, αν και οι διαφορές στον τρόπο με τον οποίο καταμετρώνται τοπικά οι λοιμώξεις καθιστούν αδύνατες τις ακριβείς συγκρίσεις.

Συνολικά, καταγράφηκαν 351.335 νέες μολύνσεις σε παγκόσμια κλίμακα την Τρίτη, σε έναν μέσο όρο επτά ημερών, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός στις 7 Ιανουαρίου ήταν 863.737. Ακόμη, οι 17.649 θάνατοι της 26ης Ιανουαρίου έπεσαν στους 10.957 στις 16 Φεβρουαρίου.

Μέχρι στιγμής, 85 χώρες έχουν αρχίσει να εμβολιάζουν κόσμο κατά του κορωνοϊού και έχουν χορηγήσει τουλάχιστον 187.892.000 δόσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters.