Που το πάει τελικά ο Ερντογάν;

474

Η Τουρκία συνεχίζει δυστυχώς την επιθετική και επεκτατική της πολιτική το τελευταίο διάστημα, παρά την αρχική συμφωνία με την Ελλάδα στο να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές στα πλαίσια ενός διμερούς διαλόγου.

Είναι γεγονός, ότι συνολικά η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και οι εκάστοτε επιλογές της, διαμορφώνονται αποκλειστικά από τον πρόεδρο Ερντογάν και μια κλειστή ομάδα συνεργατών του, χωρίς ιδιαίτερη διάθεση συνεργασίας με τον δυτικό κόσμο.

Οι δύο πρόσφατες επιλογές του Ερντογάν αρχικά στην Κύπρο, ανοίγοντας μερικώς το παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, καθώς και η είσοδος του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δυναμιτίζουν το κλίμα δημιουργώντας προβληματισμό, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην διεθνή κοινότητα.

Είναι φανερό ότι το παιχνίδι της Τουρκίας, η οποία εμπλέκεται πλέον σε πολλαπλά ανοικτά μέτωπα από την Λιβύη μέχρι την Συρία το Ιράκ και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, είναι πολυδιάστατο και επιδιώκει να εγκαθιδρύσει ένα καθεστώς παρεμβατισμού στην ευρύτερη ΝΑ Μεσόγειο, ως μια περιφερειακή δύναμη που θα διαπραγματεύεται απ’ ευθείας με τις ΗΠΑ, Ρωσία και ΕΕ χωρίς καμία διαμεσολάβηση και συμβιβασμό.

Η πρόθεση της Τουρκίας, είναι να λάβει τα μέγιστα δυνατά οφέλη γεωπολιτικά και οικονομικά, χωρίς να απεμπολήσει τα δικά της στρατηγικά συμφέροντα, ώστε να έχει ερείσματα στο εσωτερικό της χώρας, που μαστίζεται τόσο από την οικονομική κρίση, όσο και από τις συνεχιζόμενες διώξεις αντιφρονούντων.

Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία αν δεν λάβει ηχηρά μηνύματα από την διεθνή κοινότητα, είτε μέσω κυρώσεων, είτε μέσω σαφούς προειδοποίησης για στρατιωτική απάντηση αν προκληθεί εκ νέου η Ελλάδα σε ανάλογες παραβιάσεις, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει κάποιου είδους θερμό επεισόδιο ή σύρραξη, με στόχο να δημιουργήσει τετελεσμένα και να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος στην επόμενη μέρα, όπου θα επιχειρηθούν πιο μόνιμες λύσεις στην Μεσόγειο με την χάραξη θαλάσσιων ζωνών. 

Συμπερασματικά θα λέγαμε, πως η Ελλάδα ορθώς μέχρι στιγμής, ακολουθεί την λογική της ενεργητικής διπλωματίας και της στρατιωτικής αποτροπής με επιτυχία, όμως απαιτείται συνολική αφύπνιση των μεγάλων δυνάμεων, ώστε να αποφευχθεί μια γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή που θα θίξει τα γεωπολιτικά συμφέροντα όλων των εμπλεκομένων.

 

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός.