ΠΟΥ: Ο πραγματικός αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό ανέρχεται σε 15 εκατ.

Ότι η πανδημία του κορωνοϊό έχει προκαλέσει τον θάνατο 15 εκατομμυρίων ανθρώπων, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 13% σε σχέση με τους θανάτους που αναμένονταν αυτά τα δύο περίπου χρόνια της πανδημίας.

Ο ΠΟΥ πιστεύει ότι σε πολλές χώρες κατέγραψαν λιγότερους νεκρούς από όσους πραγματικά πέθαναν από κορωνοιό – έχουν αναφερθεί μόνο 5,4 εκατ. νεκροί.

Στην Ινδία υπήρξαν 4,7 εκατ. θάνατοι από Covid, λέει ο ΠΟΥ – δέκα φορές περισσότεροι νεκροί από τα επίσημα στοιχεία και περίπου το 1/3 των συνολικών θανάτων παγκοσμίως.

Η ινδική κυβέρνηση αμφισβήτησε την εκτίμηση, λέγοντας ότι έχει «ανησυχίες» όσον αφορά τη μεθοδολογία, αλλά κι άλλες μελέτες έχουν καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα σχετικά με τον αριθμό των θανάτων στη χώρα.

Στους υπολογισμούς του ΠΟΥ περιλαμβάνονται οι θάνατοι που δεν οφείλονται άμεσα στον Covid, αλλά προκλήθηκαν από τις αρνητικές επιπτώσεις του, όπως οι άνθρωποι που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στα νοσοκομεία για τη φροντίδα που χρειάζονταν.

Ωστόσο, ο ΠΟΥ διευκρίνησε ότι η πλειονότητα των επιπλέον 9,5 εκατομμυρίων θανάτων πιστεύεται ότι είναι άμεσοι θάνατοι που προκαλούνται από τον ιό και όχι έμμεσοι θάνατοι.

Μιλώντας για την εύρος των θανάτων η δρ Samira Asma, από το τμήμα δεδομένων του ΠΟΥ, είπε: «Είναι μια τραγωδία» και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: ««Αν δεν μετρήσουμε τους νεκρούς, θα χάσουμε την ευκαιρία να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για την επόμενη φορά».

Εκτός από την Ινδία στις χώρες με τους πιο υψηλούς απολογισμούς νεκρών περιλαμβάνονται η Ρωσία, η Ινδονησία, οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, το Μεξικό και το Περού, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ.

Όσον αφορά τη Ρωσία ο αριθμός των νεκρών είναι τρεισήμισι φορές μεγαλύτερος από τους επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους.

Η έκθεση του ΠΟΥ παρουσιάζει επίσης τα μεγάλα ποσοστά θανάτων σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού της εκάστοτε χώρας.

Τα μεγάλο ποσοστά θνησιμότητας του Ηνωμένου Βασιλείου – όπως επίσης της Αμερικής, της Ισπανίας και της Γερμανίας – ήταν πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο το 2020 και το 2021.

Στις χώρες με τα χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας περιλαβάνονται η Κίνα, που  ακολουθεί την πολιτική «Zero Covid» με  μαζικά τεστ και αυστηρή καραντίνα, η Αυστραλία που επέβαλλε αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς για να κρατήσει τον ιό έξω από την χώρα, η Ιαπωνία και η Νορβηγία.