ΠΟΥ: Οξεία ηπατίτιδα 650 κρούσματα σε 33 χώρες

Τα 650 φτάνουν πλέον τα πιθανά κρούσματα οξείας ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας στα παιδιά τα οποία έχουν καταγραφεί σε 33 χώρες από τις 5 Απριλίου και μετά.

Η αιτιολογία αυτής της σοβαρής οξείας ηπατίτιδας παραμένει άγνωστη και ερευνάται. Τα κρούσματα έχουν αυξημένες πιθανότητες να καταλήξουν σε ηπατική ανεπάρκεια σε σύγκριση με τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας που είχαν παρατηρηθεί κατά το παρελθόν.

Ο κίνδυνος σε παγκόσμιο επίπεδο ωστόσο αξιολογείται ως μέτριος, καθώς:

Η αιτιολογία της σοβαρής οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά παραμένει άγνωστη και ερευνάται. Τα περιστατικά είναι πιο σοβαρά κλινικά και μεγαλύτερο ποσοστό εξ αυτών καταλήγουν σε ηπατική ανεπάρκεια. Στο 75% των περιπτώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου εντοπίστηκε ένας αδενοϊός ωστόσο δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία από άλλες χώρες.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ίσως έχει υποτιμηθεί εξαιτίας της περιορισμένης παρακολούθησης της νόσου.
Δεν υπάρχουν αναφορές για λοίμωξη σχετιζόμενη με υγειονομικές μονάδες. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ο χάρτης των κρουσμάτων

Από τα 650 περιστατικά που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως, τουλάχιστον 38 δηλαδή ποσοστό 6% των παιδιών χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος και 9, ήτοι ποσοστό 1% πέθαναν εξαιτίας της νόσου.