ΠΟΥ: Πάνω από 17 εκατ. Ευρωπαίοι με long Covid τα έτη 2020 και 2021

ΠΟΥ Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Τουλάχιστον 17 εκατομμύρια Ευρωπαίοι αντιμετώπισαν προβλήματα που οφείλονται στη μακρά Covid (long Covid) τα έτη 2020 και 2021, σύμφωνα με εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο εν λόγω αριθμός αντιστοιχεί στο 16% των 102,4 εκατ. ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον ιό κατά τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας στις συνολικά 53 χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Εξάντληση, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή, περιοδικός πυρετός, απώλεια όσφρησης και γεύσης, κατάθλιψη… η μακρά Covid εμφανίζεται με ένα ή πολλά συμπτώματα, σε γενικές γραμμές κατά τους πρώτους τρεις μήνες μετά τη μόλυνση και επιμένει για τουλάχιστον δύο μήνες.

«Εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή μας, που περιλαμβάνει τις περιοχές της Ευρώπης και τμήματα της κεντρικής Ασίας, υποφέρουν από συμπτώματα επί πολλούς μήνες μετά την αρχική προσβολή από την Covid-19. Δεν μπορούν να συνεχίσουν να υποφέρουν σιωπηλά», δήλωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Χανς Κλούγκε.

«Οι κυβερνήσεις και οι εταίροι της υγείας θα πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται για να βρουν λύσεις», τόνισε διαπιστώνοντας «επείγουσα ανάγκη για μια πιο προχωρημένη ανάλυση, για μεγαλύτερη επένδυση και αυξημένη υποστήριξη και αλληλεγγύη προς εκείνους που πάσχουν από τη νόσο».

Η μακρά Covid πλήττει δύο φορές περισσότερο τις γυναίκες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας οι οποίες βασίζονται στους υπολογισμούς του Institute for

Σύμφωνα με το IHME, περί τα 145 εκατομμύρια άνθρωποι συνολικά στον κόσμο υπέφεραν από μακρά Covid τα έτη 2020 και 2021.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP