Πούτιν: Επισημοποίηση της προσάρτησης στη Ρωσία του 15% της Ουκρανίας

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ολοκλήρωσε την επίσημη προσάρτηση  εδαφών που ξεπερνούν το 15% της Ουκρανίας σήμερα το πρωί, τη στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις μάχονταν για να σταματήσουν μια ουκρανική αντεπίθεση σε περιοχές των εδαφών.

Στη μεγαλύτερη επέκταση της ρωσικής επικράτειας εδώ και τουλάχιστον μισό αιώνα, ο Πούτιν υπέγραψε νόμους για την αποδοχή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (DPR), της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ (LNR), της Χερσώνας και της Ζαπορίζια στη Ρωσία.

«Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε τέσσερις ομοσπονδιακούς συνταγματικούς νόμους για την είσοδο των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, των περιοχών Ζαπορόζγιε και Χερσών στη Ρωσική Ομοσπονδία», ανέφερε η Κάτω Βουλή

«Υπέγραψε και τους σχετικούς νόμους για την επικύρωση».

Η Ρωσία κήρυξε τις προσαρτήσεις μετά τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας. Οι δυτικές κυβερνήσεις και το Κίεβο δήλωσαν ότι οι ψήφοι παραβίαζαν το διεθνές δίκαιο και ήταν καταναγκαστικές και μη αντιπροσωπευτικές.

Οι περιοχές που προσαρτώνται δεν είναι όλες υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων. Η συνολική αξίωση της Ρωσίας ανέρχεται σε περίπου 18% του ουκρανικού εδάφους, αν και τα ακριβή σύνορα δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.

Οι χάρτες του ρωσικού υπουργείου Άμυνας που παρουσιάστηκαν την Τρίτη φάνηκαν να δείχνουν τις γρήγορες αποσύρσεις των ρωσικών δυνάμεων εισβολής από περιοχές στην ανατολική και νότια Ουκρανία όπου δέχονται σοβαρή πίεση από μια ουκρανική αντεπίθεση.