Πούτιν: «Τζόγος» και ασέβεια προς την Κίνα η επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν

«Η κατάσταση στον κόσμο αλλάζει δυναμικά, διαμορφώνονται τα περιγράμματα μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης, όλο και περισσότερες χώρες και λαοί επιλέγουν τον δρόμο της ελεύθερης, κυρίαρχης ανάπτυξης με βάση την ταυτότητα, τις παραδόσεις, τις αξίες τους. Η περίοδος της μονοπολικής παγκόσμιας τάξης ανήκει στο παρελθόν», δήλωσε ο Πούτιν, απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες και τους προσκεκλημένους της Διάσκεψης της Μόσχας για τη Διεθνή Ασφάλεια. «Ένας πολυπολικός κόσμος που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και σε δικαιότερες σχέσεις ανοίγει νέες ευκαιρίες για την καταπολέμηση των κοινών απειλών» πρόεθσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε πως «η Δύση καταστρέφει σκόπιμα το ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας και το ΝΑΤΟ μετακινείται προς την Ανατολή», προσθέτοντας πως «η κατάσταση στην Ουκρανία δείχνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να παρατείνουν τις συγκρούσεις στα ουκρανικά εδάφη. Για να διατηρήσει την ηγεμονία της, η Δύση χρειάζεται συγκρούσεις. Γι’ αυτό προετοίμασαν τη λογική των κανονιοφόρων για το λαό της Ουκρανίας, εφάρμοσαν το αντιρωσικό σχέδιο, έκαναν τα στραβά μάτια στην εξάπλωση της νεοναζιστικής ιδεολογίας, στις σφαγές των κατοίκων του Ντονμπάς, εφοδίασαν και συνεχίζουν να εφοδιάζουν το καθεστώς του Κιέβου με όπλα, συμπεριλαμβανομένων των βαρέων όπλων».

Ο Πούτιν δήλωσε ότι οι υποσχέσεις της Δύσης για εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος ασφάλειας στην Ευρώπη «είναι υποκρισία, στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο», ενώ ανέφερε πως «η Ρωσία ξεκίνησε την επιχείρηση σε πλήρη συμμόρωση με τα Χάρτα του ΟΗΕ».

Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε και για το ταξίδι της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, χαρακτηρίζοντάς το «τζόγο» και μέρος μιας σκόπιμης στρατηγικής για την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή. «Η επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν δεν είναι απλώς ένα ταξίδι ενός μεμονωμένου ανεύθυνου πολιτικού, αλλά μια θρασύτατη επίδειξη ασέβειας προς την κυριαρχία άλλων χωρών» πρόσθεσε.

«Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποσάσουν την προσοχή των πολιτών τους από τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μετατοπίζοντας τις αποτυχίες τους στη Ρωσία και την Κίνα, οι οποίες, απλά, υπερασπίζονται την άποψή τους» τόνισε ο Πούτιν, σε άλλο μέρος της ομιλίας.

Ακόμη, σημείωσε πως ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου πρέπει να αποκατασταθεί και να ενισχυθεί από δομές όπως ο ΟΗΕ. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας και η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπως αυτό και σχεδιάστηκε από την αρχή, θα πρέπει να χρησιμεύσει ως αποτελεσματικό εργαλείο για τη μείωση της διεθνούς έντασης και την πρόληψη των συγκρούσεων, και να συμβάλει στην εξασφάλιση αξιόπιστης ασφάλειας και την ευημερία των χωρών και των λαών», δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης.