Πρεσβεία ΗΠΑ στη Λευκωσία: Το άνοιγμα Βαρωσίων εμποδίζει τις συνομιλίες

Εν μέσω συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων, εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία διεμήνυσε ότι το άνοιγμα των Βαρωσίων είναι ασυμβίβαστο με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως ανέφερε σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, «το άνοιγμα των Βαρωσίων είναι αντιπαραγωγικό για την επανάληψη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού».

Τόνισε ακόμη πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «υποστηρίζουν τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και συνεχίζουν να ζητούν την επίλυση των ζητημάτων μέσω του διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Επεσήμανε, ακόμη, πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «συνεχίζουν να υποστηρίζουν μια συνολική διευθέτηση για την επανένωση του νησιού ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, καθώς και την ευρύτερη περιοχή».

Κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ανοίγει σήμερα, στις 11 το πρωί, τμήμα της παραλίας στο Βαρώσι (Περίκλειστη περιοχή Αμμοχώστου), όπως εξαγγέλθηκε προχθές σε διάσκεψη Τύπου στην Άγκυρα από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον λεγόμενο «πρωθυπουργό» Ερσίν Τατάρ.

Τις εξαγγελίες της τουρκικής πλευράς καταδίκασαν ξένες κυβερνήσεις και αξιωματούχοι, ενώ το ζήτημα θα θέσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε εκτενώς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για το θέμα. Η Κυπριακή Δημοκρατία προσφεύγει και στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το θέμα των Βαρωσίων.