Ισως οι άνευ προηγουμένου οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία οδηγούν όσες χώρες έχουν τεταμένες σχέσεις με την Ουάσιγκτον στη συνειδητοποίηση πως το χρήμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο. Αυτό φαίνεται να προκύπτει από αποκλειστικό ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο η Σαουδική Αραβία εξετάζει σοβαρά την προοπτική να τιμολογεί εφεξής το πετρέλαιό της σε γουάν αντί για δολάρια, τουλάχιστον στις πωλήσεις της στην Κίνα.
Θα μπορούσε να θεωρηθεί φυσική εξέλιξη, δεδομένου ότι η Κίνα είναι ο σημαντικότερος πελάτης του πετρελαϊκού κλάδου του βασιλείου που απορροφά περί το ¼ του σαουδαραβικού πετρελαίου. Θα μπορούσε επίσης να αντιμετωπισθεί ως αναμενόμενη κίνηση επειδή εδώ και περίπου έξι χρόνια το Ριάντ και το Πεκίνο βρίσκονται συστηματικά σε διαπραγμάτευση γύρω από την προοπτική μιας τέτοιας συμφωνίας που θα ενίσχυε τον διεθνή ρόλο του κινεζικού νομίσματος. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές έχουν, άλλωστε, πυκνώσει μέσα στο τελευταίο έτος ενώ γενικότερα έχουν συσφιχθεί οι οικονομικές σχέσεις τους. Προ ημερών η ναυαρχίδα του πετρελαϊκού κλάδου των Σαούδ, η Aramco, έθεσε τις τελευταίες λεπτομέρειες συμφωνίας με το Πεκίνο για την κατασκευή διυλιστηρίου και συμπλέγματος χημικών βιομηχανιών στη βορειοανατολική Κίνα.
Σύμφωνα, πάντως, με τη Wall Street Journal δεν πρόκειται για μια συμφωνία αμιγώς οικονομικής φύσης αλλά για το αποτέλεσμα γεωπολιτικών ανακατατάξεων στις σχέσεις ανάμεσα στις χώρες της Μέσης Ανατολής και την Ουάσιγκτον. Ειδικότερα, το Ριάντ φαίνεται να δυσφορεί για την επαναπροσέγγιση της Ουάσιγκτον με την Τεχεράνη υπό την ηγεσία του προέδρου Μπάιντεν, την οποία είχε διακόψει ο προηγούμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Παράλληλα, η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας φέρεται ενοχλημένη από την απόφαση των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν και εκτιμά πως υπάρχουν ρωγμές στη μακροχρόνια σχέση γεωπολιτικής ασφάλειας ανάμεσα στις δύο χώρες. Θα ήθελε τέλος τη στήριξη της Ουάσιγκτον στην επέμβασή της στην Υεμένη.