Πρόβλεψη Σαρηγιάννη για 2.000 κρούσματα την ημέρα στα τέλη Μαρτίου

Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο Mega το μεσημέρι της Τετάρτης, έκανε λόγο για 1.700 κρούσματα την ημέρα στα μέσα Μαρτίου και 2.000 στα τέλη του ίδιου μήνα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μοντέλων για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

«Βλέπουμε μια ήπια αύξηση, τα 842 κρούσματα δεν ήταν εντυπωσιακός αριθμός καθώς ήμασταν σε αυξητική τροχιά τις τελευταίες ημέρες άσχετα αν δεν φαινόταν στα κρούσματα επειδή κάναμε μικρό αριθμό τεστ» ανέφερε αρχικά ο καθηγητής στο Mega σχολιάζοντας τα κρούσματα.

«Ο αριθμός 842 είναι μεγαλύτερος κι από ό,τι προέβλεπαν τα μοντέλα μας, το παρατηρούμε με ενδιαφέρον, όχι με ανησυχία, να δούμε τι θα γίνει σήμερα (σ.σ. ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 858 κρούσματα) και αύριο», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για το πώς θα είμαστε σε 15 ημέρες, σημείωσε: «Το θέμα είναι το τί θα κάνουμε από Δευτέρα, το αν θα ανοίξουν τα σχολεία. Είμαι υπέρ του ανοίγματος αν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε πολύ αυξημένο αριθμό τεστ ανίχνευσης και πολύ διευρυμένο αριθμό αλληλουχίσεων των δειγμάτων ώστε να βλέπουμε τη διασπορά. Αν δεν γίνει αυτό καλό θα ήταν να μην ανοίξουμε στα τυφλά. Τεχνικά μπορούμε να το κάνουμε».

«Σε 15 μέρες περίπου με το άνοιγμα των σχολείων θα φτάσουμε τα 1.000 κρούσματα και λίγο παραπάνω. Μετά θα εξαρτηθεί. Με δεδομένο το μεταλλαγμένο στέλεχος που θα επιδρά πλέον στη διασπορά θα βλέπουμε αύξηση μεγαλύτερη και θα πάμε προς Φλεβάρη και Μάρτη σε αυξημένα κρούσματα», επισημαίνει ο κ. Σαρηγιάννης και τονίζει ότι «στις 15 Μαρτίου θα είμαστε γύρω στα 1.700 κρούσματα την ημέρα και τέλος του Μάρτη θα φτάσουμε στα 2.000. Δεν θα είναι δραματικοί οι αριθμοί στο επίπεδο του Νοεμβρίου».

«Θα υποστεί μεγάλη πίεση το Ε.Σ.Υ. Τώρα είμαστε μισοάδειοι αλλά θα γεμίσουμε σχετικά γρήγορα, σύμφωνα με τα μοντέλα στις 31 Μαρτίου ο ημερήσιος αριθμός νεκρών θα ανέρχεται στους 50».