Προειδοποίηση των Ινδών για συνεργασία Τουρκίας – Κίνας: Η Άγκυρα τα δίνει όλα

392

Για την την συνεργασία Κίνας-Τουρκίας έγραψαν σήμερα Ινδικά ΜΜΕ, τα οποία ”χτυπούν” καμπανάκι, καθώς οι δύο χώρες έχουν συνεργασία σε πολλούς τομείς.

”Οι δεσμοί μεταξύ Τουρκίας και Κίνας έχουν σχεδόν γίνει μονόδρομος καθώς η οικονομική κατάσταση της Άγκυρας και του Πεκίνου εξασθενούν και οι δύο χώρες αναζητούν επιχειρηματικές δραστηριότητες στην αγορά της Κεντρικής Ασίας προκειμένου να επιτύχουν μια οικονομική ανάκαμψη.

Στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Belt and Road (BRI) στην Τουρκία, η Κίνα ολοκλήρωσε μια βασική κρεμαστή γέφυρα που μείωσε τον χρόνο ταξιδιού μεταξύ της Ανατολίας και της χερσονήσου της Καλλίπολης σε μόλις 6 λεπτά.

Προς το παρόν, το ταξίδι διαρκεί έξι ώρες, το οποίο περιλαμβάνει μια ωριαία διαδρομή με το πλοίο. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγκαινίασε τη γέφυρα μήκους 4.608 μέτρων που κατασκευάστηκε στο Τσανάκκαλε στα στενά των Δαρδανελίων της Τουρκίας που συνδέει τις ευρωπαϊκές και τις ασιατικές ακτές της βασικής πλωτής οδού.

Ονόμασε τη γέφυρα από τη Μάχη του Τσανάκκαλε το 1915, όπου η Οθωμανική Αυτοκρατορία πολέμησε και νίκησε επιτυχώς τις βρετανικές, γαλλικές και ρωσικές δυνάμεις κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με την Ομάδα Έρευνας Πολιτικής. Στην πραγματικότητα, η ίδια η γέφυρα είναι παρακλάδι του έργου της Γέφυρας του Τσανάκκαλε το 1915.

«Το Έργο θα ενσωματώσει τους θαλάσσιους λιμένες, τους σιδηροδρόμους και τις αεροπορικές οδούς στις περιοχές του Μαρμαρά και του Αιγαίου με συστήματα μεταφορών σε αυτοκινητόδρομους και έτσι θα διευκολύνει την οικονομική ανάπτυξη και τον ισορροπημένο σχεδιασμό και τη διάρθρωση που απαιτείται από τις βιομηχανίες σε αυτές τις περιοχές», δήλωσε ο CEO, Mustafa Tanriverdi.

Τούρκοι και Νοτιοκορεάτες εργολάβοι κατασκεύασαν τη γέφυρα για να διευκολύνουν το Σχέδιο του Μεσαίου Διαδρόμου (MC) του Ερντογάν, μια πρωτοβουλία του Δρόμου του Μεταξιού, για τη σύνδεση της Κίνας με την Ευρώπη μέσω των σιδηροδρόμων. Η Τουρκία επιθυμεί επίσης να επεκτείνει τους σιδηροδρόμους που προέρχονται από την περιοχή της στην Κεντρική Ασία προκειμένου να επεκτείνει τις αγορές της.

Η Τουρκία έγινε σημαντικό μέρος της Κινεζικής Πρωτοβουλίας Belt and Road (BRI) πριν από περίπου επτά χρόνια, υπογράφοντας ένα Μνημόνιο για τη σύνδεση του Σχεδίου Μέσου Διαδρόμου (MC) με το BRI. Σύμφωνα με τη συμφωνία του 2015, η Κίνα χορήγησε δάνεια για εγχειρήματα υποδομής και εντατικοποιούσε τις επενδύσεις, ιδιαίτερα στους τομείς του πετρελαίου και της εξόρυξης.

Για αμοιβαίο συμφέρον, η Τουρκία και η Κίνα συνεργάζονται για την αναβίωση της εμπορικής οδού του Δρόμου του Μεταξιού. Σημειωτέον, η Τουρκία έχει στρέψει τα μάτια της στην αγορά της Κεντρικής Ασίας προκειμένου να επιτύχει μια οικονομική ανάκαμψη. Η χώρα βρίσκεται στη λαβή μιας οικονομικής κρίσης από τότε 2018. Οι τράπεζες και οι εταιρείες έχουν δανειστεί σε μεγάλο βαθμό από εκτός Τουρκίας τόσο πολύ, ώστε η Τουρκία έχει πλέον τα μεγαλύτερα χρέη τρεχουσών συναλλαγών με ελάχιστες έως καθόλου αποταμιεύσεις.

Η απαγόρευση από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες στις κινεζικές εταιρείες και τεχνολογίες για θέματα απορρήτου οδήγησε στην επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης του Πεκίνου, ανέφερε το Policy Research Group.

Λόγω αυτής της κρίσης, η κυβέρνηση Ερντογάν πιέζει την Κίνα για περισσότερες επενδύσεις και χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία. Αλλά η Κίνα αναζητά κερδοφόρα επιχείρηση, αλλά η Τουρκία δεν έχει τίποτα να προσφέρει. Αλλά η κυβέρνηση Ερντογάν δεν συγκεντρώθηκε για να υποστηρίξει τους μουσουλμάνους που καταπιέζονταν στην Κίνα. Έμεινε επιμελώς σιωπηλός”, αναφέρει το Ινδικό ΜΜΕ.

Η Τουρκία έχει μια παραδοσιακή καλή σχέση με το Πακιστάν. Ουσιαστικά, η Τουρκία βλέπει το Πακιστάν ως έναν στρατηγικό σύμμαχο αλλά και έναν δυνητικό συνεργάτη στην παραγωγή εξελιγμένων οπλικών συστημάτων. Την ίδια στιγμή το Πακιστάν έχει επίσης μια καλή σχέση με την Κίνα. Ειδικά, ως προς την αμυντική συνεργασία της Τουρκίας με το Πακιστάν, έχουν υπάρξει ξανά το τελευταίο διάστημα συνομιλίες ανάμεσα σε αξιωματούχους.

Προφανώς και η Τουρκία θα ήθελε να μπορούσε και αυτή να εκμεταλλευτεί μέρος της προηγμένης τεχνολογίας που η Κίνα προσφέρει στο Πακιστάν, ιδίως από τη στιγμή που η τουρκική κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην αναβάθμιση της αμυντικής της βιομηχανίας που είναι μια κρίσιμη διάσταση της προσπάθειάς της να αποκτήσει ρόλο περιφερειακής δύναμης.

Πηγή: directus.gr