Προειδοποίηση του Lancet για την κατάθλιψη: Μία παγκόσμια υγειονομική κρίση που παραμελείται

Μια πρόσφατη έκθεση για την κατάθλιψη που εκδόθηκε από το κορυφαίο ιατρικό περιοδικό Lancet, τόνισε ότι περίπου το πέντε τοις εκατό του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως υποφέρει κατά μέσο όρο από κατάθλιψη κάθε χρόνο και ότι αυτή η παγκόσμια κρίση υγείας παραμελείται.

Η έκθεση γράφτηκε από 25 ειδικούς από 11 χώρες και τιτλοφορείται: “Ώρα για ενιαία δράση για την κατάθλιψη”. Μάλιστα, επιτροπή του Lancet–World Psychiatric Association, ανέφερε ότι η κατάθλιψη έχει την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης μεταξύ των νέων.

Σύμφωνα με την έκθεση, περίπου οι μισοί ασθενείς αποτυγχάνουν να διαγνωστούν ή να αντιμετωπιστούν σε χώρες υψηλού εισοδήματος, ενώ ο αριθμός στις χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος φτάνει περίπου το 80 με 90%. Η κατάθλιψη έχει ήδη γίνει μια από τις κύριες αιτίες σωματικών διαταραχών και πρόωρου θανάτου.

Η έκθεση πιστεύει ότι υπάρχουν πολλές μέθοδοι για τη θεραπεία της κατάθλιψης, ωστόσο οι πόροι παραμένουν περιορισμένοι, καλώντας έτσι τις παγκόσμιες κυβερνήσεις, τους ιατρούς, τους ερευνητές, τους ασθενείς και τις οικογένειές τους να συνεργαστούν για να ευαισθητοποιήσουν και να αντιμετωπίσουν από κοινού την ασθένεια.

Ο Xiao Shuiyuan, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης από την Κίνα, είπε ότι η πρόληψη της κατάθλιψης είναι ένα σημαντικό έργο που απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες της κοινωνίας.

Ο Xiao τόνισε ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στην καλλιέργεια της ψυχικής ποιότητας των νέων, καθοδηγώντας τους να βελτιώσουν την ικανότητα σκέψης τους, ιδιαίτερα την κριτική και λογική σκέψη και την ικανότητα να κατανοούν σωστά τον εαυτό τους, να προσδιορίζουν εύλογους στόχους ζωής, να κατανοούν και να αντιμετωπίζουν τις διαπροσωπικές σχέσεις , και πισωγυρίσματα.

Εν τω μεταξύ, η κοινωνία πρέπει να διασφαλίσει ότι οι έφηβοι ζουν σε ένα υγιές περιβάλλον, προστατεύοντάς τους από την αρνητική επίδραση της φτώχειας, της αμέλειας, της σωματικής κακοποίησης, της οικογενειακής βίας και του σχολικού εκφοβισμού, πρόσθεσε.