Προκλητική NAVTEX της Άγκυρας για πόντιση καλωδίων σε «τουρκική υφαλοκρηπίδα» νοτίως της Ρόδου – Η ελληνική απάντηση

208
NAVTEX

Να θέσει «δια της πλαγίας» τα δικά της όρια στην περιοχή νότια της Ρόδου και ανατολικά της Κρήτης επιχειρεί η Τουρκία, μέσω NAVTEX που εξέδωσε για πόντιση καλωδίου από το πλοίο πόντισης καλωδίων C/S Teliri.

«Πατώντας» στις επιστολές που έστειλε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για τα όρια των θαλασσίων ζωνών της στην Ανατολική Μεσόγειο, που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Αθήνας, αλλά και στο διαβόητο «τουρκολιβυκό μνημόνιο», η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX το απόγευμα της Δευτέρας 24/6/2024, για τον πλου του C/S Teliri, αναφέροντας ότι η συγκεκριμένη περιοχή ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Η τουρκική NAVTEX

NAVTEX

NAVTEX

Κατά την πάγια πρακτική, οι ελληνικές αρχές εξέδωσαν έτερη NAVTEX για το C/S Teliri, επισημαίνοντας πως αυτές είναι αρμόδιες για την έκδοση ναυτικών οδηγιών, καθώς η περιοχή ανήκει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η ελληνική NAVTEX είναι αυτή:

NAVTEX

Στην υπόθεση του ποντισμού καλωδίου από το συγκεκριμένο σκάφος η Τουρκία ενέπλεξε και την Κύπρο, καθώς αμφισβήτησε την σχετική ειδοποίηση του Σταθμού Λάρνακας, την δικαιοδοσία του οποίου δεν αναγνωρίζει η Άγκυρα.