Πρόταση των ΗΠΑ στην Ευρώπη για επιβολή δασμών αντί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσαν την Τρίτη ότι σκοπεύουν να προτείνουν στις ευρωπαϊκές χώρες να επιβάλλουν δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο σε μια συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της G7 αυτήν την εβδομάδα, ως μια ταχύτερη εναλλακτική λύση σε ένα απόλυτο εμπάργκο.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζουν πλέον ένα σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ως απάντηση στον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία, αλλά οι αντιδράσεις από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αποτελούν σημαντικό εμπόδιο στα σχέδια, όπως αναφέρει το Reuters.

Ο μηχανισμός μέσω των δασμών θα διατηρήσει το ρωσικό πετρέλαιο στην αγορά, αλλά θα περιορίζει το ποσό των εσόδων που μπορεί να εισρεύσουν στη Μόσχα από τις εξαγωγές.

Αυτό δήλωσαν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της G7 και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Διατηρώντας το ρωσικό πετρέλαιο στην αγορά, είπαν οι Αμερικανοί, θα αποφευχθούν πιθανές περαιτέρω εκρήξεις στην τιμή του πετρελαίου από ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο, το οποίο θα μπορούσε να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο του εμπάργκο στα ρωσικά έσοδα.

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι υπάρχει έντονη επιθυμία πολλών κυβερνήσεων να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο όσο το δυνατόν γρηγορότερα, αλλά αυτό εγκυμονεί μεγάλο κίνδυνο ότι το οριστικό εμπάργκο θα αυξήσει σημαντικά την τιμή του πετρελαίου.

Το Υπουργείο Οικονομικών εξέταζε μηχανισμούς τιμολόγησης, συμπεριλαμβανομένων των δασμών για να βοηθήσει στην προστασία της παγκόσμιας οικονομίας από περαιτέρω ζημιές από τις υψηλές τιμές της ενέργειας, ανέφεραν.