Πρώτες πληροφορίες για το ENYAQ iV, το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό SUV της Skoda

Πανέμορφο, αποδοτικό και ηλεκτρικό, το νέο Skoda ENYAQ iV κυκλοφορεί καμουφλαρισμένο στους δρόμους της Ιρλανδίας, όμως αποκαλύπτει εντέχνως πολλά στοιχεία που το χαρακτηρίζουν.

Το πρώτο μοντέλο παραγωγής της μάρκας είναι βασισμένο στη μεταβλητή πλατφόρμα ηλεκτροκίνητων οχημάτων MEB του Volkswagen Group που χαρακτηρίζεται από γενναιόδωρους χώρους και πρακτικότητα. Το αμιγώς ηλεκτρικό SUV θα κατασκευάζεται στο κεντρικό εργοστάσιο της Skoda στη Mladá Boleslav της Τσεχίας ενώ παράλληλα είναι το πρώτο όχημα του Volkswagen Group στην Ευρώπη, που βασίζεται στην MEB και παράγεται εκτός Γερμανίας.

Το ENYAQ iV είναι ιδανικό για διαδρομές μεγάλων αποστάσεων, προσφέροντας μεγάλες αυτονομίες έως και 500 χλμ. στον κύκλο WLTP και γρήγορη φόρτιση. Λόγω του concept του οχήματος, οι σχεδιαστές ήταν σε θέση να οργανώσουν το εσωτερικό του ENYAQ iV με έναν εντελώς νέο τρόπο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερους χώρους για τους επιβάτες και τις αποσκευές τους, παρά τις συμπαγείς διαστάσεις του αυτοκινήτου, ενώ παράλληλα παρουσιάζει μια εμφάνιση που είναι τόσο ελκυστική όσο και σύγχρονη. Επιπλέον προσφέρει υπερσύγχρονη συνδεσιμότητα καθώς και κορυφαίες λύσεις ψυχαγωγίας-ενημέρωσης σε συνδυασμό με άφθονα Simply Clever χαρακτηριστικά της τσέχικης εταιρείας.

Το πρώτο ηλεκτροκίνητο SUV της Skoda έχει μήκος 4,648 μ., πλάτος 1,877 μ. και ύψος 1,618 μ. Το μεταξόνιο είναι 2,765 μ. ενώ η χωρητικότητα αποσκευών 585 λίτρα. Το κατώφλι φόρτωσης, το οποίο έχει ρυθμιστεί χαμηλά για ένα SUV, επιτρέπει την εύκολη φόρτωση, ακόμη και για βαριά ή ογκώδη αντικείμενα.

Η παγκόσμια πρεμιέρα του νέου μοντέλου, έστω ακόμα με καμουφλάζ, σηματοδοτεί επίσης την έναρξη των προπωλήσεων. Η παραγωγή θα ξεκινήσει στο τέλος του έτους ενώ οι πωλήσεις θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2021.

Το βασικό μοντέλο είναι το Skoda ENYAQ iV 50. Η μπαταρία ιόντων λιθίου έχει ονομαστική χωρητικότητα 55 kWh. Ο πίσω ηλεκτροκινητήρας έχει ισχύ 109 kW (148 ίππων), προσφέροντας μέγιστη αυτονομία έως και 340 χλμ. Αυτή αυξάνεται μέχρι τα 390 χλμ. Το ENYAQ iV 60 των 132 kW (179 ίππους) είναι εξοπλισμένο με μπαταρία 62 kWh. Το ENYAQ iV 80 με μετάδοση κίνησης στους πίσω τροχούς παράγει 150 kW (204 ίππους), έχει τη μεγαλύτερη αυτονομία έως και 500 χλμ. στον κύκλο WLTP. Η μπαταρία του των 82 kWh χρησιμοποιείται επίσης από τις δύο εκδόσεις που είναι εφοδιασμένες με ένα δεύτερο ηλεκτρικό κινητήρα, τοποθετημένο εμπρός και συνεπώς με κίνηση σε όλους τους τροχούς. Υπάρχουν επίσης και τα ENYAQ iV80X και ENYAQ iV vRS, τα οποία παράγουν 195 kW (265 ίππους) και 225 kW (306 ίππους) αντίστοιχα. Το κορυφαίο μοντέλο της γκάμας επιταχύνει από 0 έως 100 χλμ./ώρα σε μόλις 6,2 δευτερόλεπτα και έχει μέγιστη ταχύτητα 180 χλμ./ώρα, ενώ η επαναφόρτιση στο 80% της χωρητικότητας της μπαταρίας γίνεται σε μόλις 40 λεπτά της ώρας με ταχυφορτιστή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ