Πρώτη φορά χωρίς εύζωνες η παρέλαση στη Νέα Υόρκη για τον εορτασμό της Ελληνικής Παλιγγενεσίας!

Οι δικαστικές διαμάχες μεταξύ δύο αντιμαχόμενων πλευρών στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης έπαιξαν το ρόλο τους

Χωρίς τη συμμετοχή αγήματος ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, για πρώτη φορά ύστερα από δύο δεκαετίες, θα διεξαχθεί η παρέλαση της 5ης Ιουνίου στη Νέα Υόρκη για τον εορτασμό της 201ης επετείου της Ελληνικής Παλιγγενεσίας.

Σύμφωνα με την ομογενειακή δικτυακή ειδησεογραφική πύλη anamniseis.net, σε επιστολή που απέστειλε στις 3 Μαΐου ο αντιναύαρχος Ευθύμιος Μικρός, διευθυντής του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας στον Γιάννη Κατσιματίδη, πρόεδρο της Επιτροπής Παρελάσεως της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, αναφέρεται η αδυναμία ικανοποίησης του αιτήματος για τη συμμετοχή του αγήματος των ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς στην παρέλαση.

Συγκεκριμένα, ο αντιναύαρχος Μικρός στην επιστολή του αναφέρει ως λόγο τη μη ύπαρξη των απαιτούμενων έγγραφων δεσμεύσεων που απαιτούνταν για την επεξεργασία του αιτήματος και τη δρομολόγηση των απαραίτητων ενεργειών με το Υπουργείο Εξωτερικών και την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. Σημειώνει, επίσης, ότι ο χρόνος που απομένει δεν επαρκεί για την άρτια οργάνωση και προετοιμασία της αποστολής του «υψίστου τιμητικού αγήματος της χώρας στο εξωτερικό».

Δικαστικές διαμάχες

Όπως αναφέρεται στα σχετικά δημοσιεύματα, οι έγγραφες δεσμεύσεις έπρεπε να είχαν υποβληθεί από την Επιτροπή Παρελάσεως τουλάχιστον προ τριμήνου, αλλά φαίνεται ότι οι δικαστικές διαμάχες μεταξύ δύο αντιμαχόμενων πλευρών στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης επηρέασαν τον ομαλό προγραμματισμό των εκδηλώσεων.

Ας σημειωθεί ότι οι προσπάθειες για τη διοργάνωση της παρέλασης στην Πέμπτη Λεωφόρο του Μανχάταν στις 15 ή στις 22 Μαΐου 2022 δεν καρποφόρησαν, καθώς όλες οι ημερομηνίες του Μαΐου είχαν ήδη κλειστεί για άλλες παρελάσεις και για αυτό, τελικά, επιλέχθηκε η 5η Ιουνίου. Πάντως, στην ομογενειακή παρέλαση θα συμμετάσχει και η Μουσική Πολεμικής Αεροπορίας.

Πηγή: directus.gr