Πρωτοφανές – Η Γερμανία αναστέλλει σιωπηρά τη Συνθήκη Σένγκεν, λόγω μετανάστευσης

449

Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ, η Γερμανία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αναστολής της μετανάστευσης. Θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες της ΕΕ.

Ο χώρος Σένγκεν είναι μια περιοχή που περιλαμβάνει 29 ευρωπαϊκές χώρες που έχουν επίσημα καταργήσει τους συνοριακούς ελέγχους στα αμοιβαία σύνορά τους.

Σύμφωνα με το Reuters όμως, η Γερμανία εντείνει τους ελέγχους σε όλα τα σύνορα στο πλαίσιο της καταστολής της μετανάστευσης.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοίνωσε σχέδια για επιβολή αυστηρότερων ελέγχων σε όλα τα χερσαία σύνορα της χώρας σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης και προστασίας του κοινού από απειλές όπως ο ισλαμιστικός εξτρεμισμός.

Οι έλεγχοι εντός μιας κανονικής ευρείας ζώνης ελεύθερης κυκλοφορίας –της ευρωπαϊκής ζώνης Σένγκεν– θα ξεκινήσουν στις 16 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν αρχικά για έξι μήνες, δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Nancy Faeser.

Η κυβέρνηση έχει επίσης καταρτίσει ένα σχέδιο που επιτρέπει στις αρχές να απορρίπτουν περισσότερους μετανάστες απευθείας στα γερμανικά σύνορα, είπε η Faeser, χωρίς να προσθέσει λεπτομέρειες για την αμφιλεγόμενη και νομικά αμφιλεγόμενη κίνηση.

Οι περιορισμοί αποτελούν μέρος μιας σειράς μέτρων που έχει λάβει η Γερμανία για να σκληρύνει τη στάση της για την παράτυπη μετανάστευση τα τελευταία χρόνια μετά την αύξηση των αφίξεων, ιδιαίτερα των ανθρώπων που φεύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια στη Μέση Ανατολή.

Οι πρόσφατες επιθέσεις στις οποίες οι ύποπτοι ήταν αιτούντες άσυλο έχουν προκαλέσει ανησυχίες για τη μετανάστευση.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με μαχαίρι στη δυτική πόλη Σόλινγκεν που σκότωσε τρεις ανθρώπους τον Αύγουστο.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι επίσης η κύρια ανησυχία των ψηφοφόρων στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, το οποίο πρόκειται να διεξαγάγει εκλογές σε δύο εβδομάδες.

«Η πρόθεση της κυβέρνησης φαίνεται να είναι να δείξει συμβολικά στους Γερμανούς και στους πιθανούς μετανάστες ότι οι τελευταίοι δεν αναζητούνται πλέον εδώ», δήλωσε ο Marcus Engler στο Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για την Ένταξη και τη Μετανάστευση.

Προς κατάρρευση η ζώνη Σένγκεν

Ο Horst Seehofer, υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, απειλεί να ξεκινήσει την αυτόματη απόρριψη των προσφύγων με εκτελεστικό διάταγμα – που θα ήταν το τέλος του συνασπισμού.

Η κυβερνητική κρίση πυροδοτήθηκε από δύο άσχετα γεγονότα – τη δολοφονία μιας νεαρής κοπέλας από μετανάστη και ένα σκάνδαλο σχετικά με τη χορήγηση καθεστώτος πρόσφυγα σε λαθρομετανάστες.

Όπως αναφέρει το Eurointelligence, είναι σχεδόν κωμικό ότι καθώς ο Mario Draghi παρουσιάζει την έκθεσή του για το μέλλον της Ευρώπης, η Γερμανία έχει τη λαμπρή ιδέα να επιβάλει εκ νέου συνοριακούς ελέγχους και να αναστείλει το σύστημα Σένγκεν για τα ταξίδια χωρίς διαβατήρια.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει δεχθεί πιέσεις για να πατάξει τη μετανάστευση προσπαθώντας να σταματήσει τους πρόσφυγες στα σύνορα.

Η Nancy Faeser, υπουργός Εσωτερικών, είπε ότι ο λόγος ήταν η προστασία της Γερμανίας από τον ισλαμικό εξτρεμισμό, μετά από μια σειρά δολοφονιών και απόπειρες δολοφονιών που διαπράχθηκαν από μετανάστες τις τελευταίες εβδομάδες. Οι κανόνες Σένγκεν απαιτούν υπέρτατο συμφέρον εθνικής ασφάλειας. Η παράπλευρη ζημιά θα είναι τεράστια.

Η Αυστρία έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα δεχτεί μετανάστες που απορρίφθηκαν από τη Γερμανία. Έτσι η Αυστρία θα κάνει σχεδόν σίγουρα το ίδιο και θα κλείσει τα σύνορά της.
Κανείς στα ανατολικά και νοτιοανατολικά της Γερμανίας δεν έχει τη φυσική ικανότητα και την πολιτική προθυμία να απορροφήσει μετανάστες.

Η Τσεχία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία και η Κροατία θα κάνουν το ίδιο. Πιθανόν να ακολουθήσει η Ελβετία, όχι μέλος της ΕΕ αλλά μέλος του Σένγκεν.

Η Ιταλία δεν έχει σύνορα να κλείσει, αλλά η Γαλλία έχει.

Η Γερμανία έχει πλέον γίνει ενεργός συμμετέχων στις πολιτικές των κρατών μελών της Ε.Ε.
Μόνο που όταν η Γερμανία παίζει αυτό το παιχνίδι, έχει πολύ πιο σοβαρές συνέπειες.

Αυτό αποτελεί σοβαρή απειλή για την όλη ιδέα του Σένγκεν.

Μάλιστα, η Annalena Baerbock, η υπουργός Εξωτερικών, προειδοποίησε τους συναδέλφους της να μην θέσουν σε κίνδυνο τη μεταναστευτική συμφωνία της ΕΕ και να μην υποκύψουν στην ψευδαίσθηση ότι οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να λύσουν το προσφυγικό πρόβλημα σε εθνικό επίπεδο.

Το κλείσιμο των συνόρων δεν συνοδεύεται από αλλαγή στους ισχύοντες νόμους.

Οι Γερμανοί συνοριοφύλακες θα πρέπει να δεχτούν όποιον αναφέρει τη λέξη άσυλο.
Αλλά η πλειοψηφία των μεταναστών δεν το κάνει.

Η FAZ σημειώνει ότι ο Friedrich Merz θέλει να πάει πολύ πέρα από τον τρέχοντα κανόνα. Θέλει η αστυνομία να μπορεί να απορρίπτει ακόμη και άτομα που ζητούν άσυλο.

Το επιχείρημα που χρησιμοποιεί είναι ότι η Γερμανία συνορεύει μόνο με ασφαλείς χώρες, επομένως είναι τεχνικά αδύνατο για οποιονδήποτε να ζητήσει άσυλο σε γερμανικά χερσαία σύνορα.

Υποστηρίζει επίσης ότι ο νόμος και η τάξη στη Γερμανία έχουν μεγαλύτερη προτεραιότητα από τις υποχρεώσεις της Γερμανίας βάσει του διεθνούς δικαίου.

Ο Friedrich Merz είναι αρχηγός του CDU και ηγέτης της αντιπολίτευσης στον τρέχοντα Συνασπισμό: Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD), Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) και Πράσινοι, (κόκκινο, κίτρινο, πράσινο) αντίστοιχα.

Καμία αλλαγή στους ισχύοντες νόμους

Το Σένγκεν κατοχυρώνεται στη Συνθήκη. Καμία χώρα δεν θα προτείνει αλλαγές.
Αντίθετα, κάθε χώρα θα αγνοήσει τη συνθήκη με βάση έναν «ανώτατο νόμο».

Πηγή: bankingnews.gr