Προβλέψεις τούρκου αναλυτή: “Ο Ερντογάν θα επιχειρήσει ελεγχόμενη ένταση με την Ελλάδα”

Ερντογάν

Ανοιχτό το ενδεχόμενο έντασης με την Ελλάδα αφήνει ο Τούρκος αναλυτής Γιαβούζ Μπαϊντάρ που μίλησε στο Open. Αναλύοντας τα δεδομένα, εξήγησε για ποιο λόγο ο Ταγίπ Ερντογάν θα πήγαινε σε μια τέτοια λύση, εξηγώντας παράλληλα τους λόγους που το επεισόδιο δεν θα μπορούσε να ξεφύγει και να πάρει διαστάσεις. Παράλληλα, ο Μπαϊντάρ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Τούρκος πρόεδρος να επιχειρήσει παρέμβαση στις ελληνικές εκλογές, μέσω της Θράκης, τονίζοντας ωστόσο πως οι μεγάλες δυνάμεις έχουν υπολογίσει το ενδεχόμενο αυτό.

«Η κλιμάκωση μπορεί να συμβεί, αλλά με προσεκτικό τρόπο. Υπάρχουν όρια για το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει μια κλιμάκωση, ειδικά μεταξύ των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Είναι και οι δύο σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και ξεπερνώντας τα όρια, με οποιοδήποτε είδος κλιμάκωσης από την τουρκική πλευρά οι συνέπειες για την Αγκυρα θα είναι απρόβλεπτες. Και ο Ερντογάν, έως τώρα, μας έχει δείξει ότι αυτό το γνωρίζει πολύ καλά», τόνισε ο Μπαϊντάρ αναφορικά με το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου.

Για το ενδεχόμενο «παρέμβασης» στις ελληνικές εκλογές μέσω της Θράκης, ο Τούρκος αναλυτής δεν το απέκλεισε κι αυτό μόλις λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών που θέλησε να δώσει.. στίγμα. «Ο αγώνας για την “τουρκικότητα” που δίνουν οι Δυτικοθρακιώτες ομογενείς μας για περισσότερα από 30 χρόνια συνεχίζεται και σήμερα με την ίδια αποφασιστικότητα όπως την πρώτη μέρα. Η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά την υποστήριξή της σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα της “τουρκικής μειονότητας” της Δυτικής Θράκης και δεν θα αφήσει μόνους τους ομογενείς αδελφούς της», ανέφερε η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Αμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ που υπενθύμισε ότι «η Τουρκία, μια χώρα με άκρως αρνητικές επιδόσεις στον τομέα του σεβασμού του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως όλοι γνωρίζουν, αντί να αντλεί μαθήματα από την Ελλάδα, εξακολουθεί να μην λογοδοτεί ενώπιον της Διεθνούς Κοινότητας για το πώς οδήγησε την Ελληνική Μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο στα πρόθυρα της εξαφάνισης» καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι απειλές για τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ
Ταυτόχρονα, ο Ερντογάν έχει ανοίξει πολλά μέτωπα… Αφού το Σάββατο (28/1) εξέδωσε τουριστική οδηγία για την Ευρώπη, την Κυριακή εξαπέλυσε ανοιχτή επίθεση στη Σουηδία. Ο Τούρκος αναλυτής, μιλώντας για αυτές τις επιθέσεις, είπε: «Μετά την ανακοίνωση των τουρκικών εκλογών στις 14 Μαΐου, πιστεύω ότι είναι σωστό να πούμε ότι η υποψηφιότητα της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, θα αναβληθεί μέχρι τις εκλογές. Αν ο Ερντογάν κερδίσει θα υπάρχουν άλλου είδους διαπραγματεύσεις, ενώ αν νικήσει η αντιπολίτευση, τότε πολλά προβλήματα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής που ήταν σε πλήρες αδιέξοδο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επιλυθούν».

Ο Ερντογάν νωρίτερα σήμερα αναφερόμενος στα της Συμμαχίας απείλησε ότι «στο ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ η Τουρκία ίσως να στείλει εντελώς διαφορετικό μήνυμα για την Φινλανδία, και η Σουηδία θα πάθει σοκ». Παράλληλα, επιτέθηκε στον Μακρόν για την στάση που τηρεί απέναντι στη χώρα του, κατηγόρησε τους Αμερικανούς για αθέτηση της συμφωνίας και συνεχίζει να απομακρύνει την Τουρκία από τη Δύση, μίλησε για τις αγαστές και ειλικρινείς σχέσεις που έχει με τον Πούτιν και τη Ρωσία.

Πυρά τουρκικών ΜΜΕ σε Γεωργιάδη
Τα τουρκικά ΜΜΕ που στην πλειονότητά τους αποτελούν προπαγανδιστικό δεκανίκι του Ερντογάν άσκησαν δριμεία κριτική στον Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος δήλωσε σχετικά με την περιβόητη ατάκα του Τούρκου προέδρου ότι μπορεί να έρθουν μια νύχτα, ότι «αν έρθουν θα τους συντρίψουν τα ελληνικά Rafale και τα Viper». Γενί Σαφάκ και Χουριέτ βάλλουν κατά του Ελληνα υπουργού Ανάπτυξης και κάνουν για μία ακόμα εκτενή αναφορά στα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, την οποία κατηγορούν για πολεμική στάση κατά της χώρας τους.