Υπάρχουν κάποιες στιγμές σε μια Δημοκρατία, όπου τίθενται αυστηρά διλήμματα, με απόλυτα δυϊκή διάσταση, εκεί που ο ψηφοφόρος πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε μονάχα δύο λύσεις. Μία τέτοια στιγμή είναι και η επιλογή του επικεφαλής του κράτους σε μια προεδρική δημοκρατία, όπως έγινε στην Κύπρο μας.
Εκεί, ο ανώτατος άρχοντας εκλέγεται απευθείας από τον λαό, και οι ψηφοφόροι επιλέγουν ανάμεσα σε δύο και μόνο δύο υποψηφίους. Στην Κύπρο οι υποψήφιοι αυτοί ήταν ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ο οποίος στηρίχτηκε από το ΑΚΕΛ, ένα μαρξιστικό και λενινιστικό κομμουνιστικό κόμμα. Θυμίζω ότι την τελευταία φορά που κυβέρνησε ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ στην Κύπρο μακαρίτης Δημήτρης Χριστόφιας, βιώσαμε στην μεγαλόνησο τις δύο μεγαλύτερες καταστροφές του 21ου αιώνα: το 2013 έκλεισε η Λαϊκή, η μεγαλύτερη και ιστορικότερη τράπεζα της Κύπρου με κούρεμα καταθέσεων σε χιλιάδες πολίτες που είδαν να εξανεμίζονται οι οικονομίες τους μαζί με την έναρξη ενός εξευτελιστικού για τον Ελληνισμό καθεστώς οικονομικής επιτήρησης και capital controls. Το 2011 έγινε η φονική έκρηξη στο Μαρί, μετά από ολιγωρία και αποτυχημένους χειρισμούς της κυβέρνησης Χριστόφια.
Ο δεύτερος υποψήφιος -ο οποίος ήταν και ο νικητής των εκλογών για καλή τύχη της Κύπρου- ήταν ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος προέρχεται από το κεντροδεξιό ΔΗΣΥ, αν και δεν υποστηρίχτηκε άμεσα από αυτό.
Το αξιοπρόσεχτο που θα περάσει στα ψιλά γράμματα αυτών των οριακών εκλογών που παραλίγο να ρίξουν την μεγαλόνησο πάλι σε κομμουνιστική διοίκηση του ΑΚΕΛ, ήταν η ψήφος των πατριωτών: συγκεκριμένα το κόμμα της εθνικιστικής δεξιάς ΕΛΑΜ με επικεφαλής τον Χρίστο Χρίστου που έλαβε 6% στις πρώτες εκλογές και τερμάτισε στην τέταρτη θέση, πήρε έμμεσα αλλά με σαφήνεια θέση υπέρ του Χριστοδουλίδη. Συγκεκριμένα στις δεύτερες και καταληκτικές κάλπες πρότεινε στους πατριώτες ψηφοφόρους του, να ψηφίσουν κατά συνείδηση, αλλά να μην επιλέξουν τον κομμουνιστή Μαυρογιάννη.
Η οριακή νίκη με 52% του Χριστοδουλίδη οφείλεται -αρέσει ή όχι στο ορθοπολιτικό κέντρο- στις ψήφους του ΕΛΑΜ, οι οποίες έδρασαν καταλυτικά και έδωσαν την κατάλληλη ώθηση για την επικράτηση του. Εύχομαι ολόψυχα και μέσα από την καρδιά μου καλή φώτιση στο νέο Πρόεδρο της Κύπρου μας, και να θυμάται πάντα πως όταν κλήθηκαν οι πολιτικοί απόγονοι της ΕΟΚΑ και του Γρίβα να επιλέξουν, αρνήθηκαν να ταυτιστούν με τον πολιτικό εχθρό, σε αντίθεση με το κόμμα του το ΔΗΣΥ, όπου πάρα πολλοί υποστηριχτές του διάλεξαν τον αντίπαλό του.
*Δρ.Κρητικόπουλος Απόστολος
Ο Δρ. Απόστολος Κρητικόπουλος γεννήθηκε το 1974, είναι έγγαμος, με τρία παιδιά.Είναι κάτοχος τεσσάρων πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών. Έχει πολυετή επαγγελματική εμπειρία στον Χρηματιστηριακό-Τραπεζικό χώρο ως Διευθυντής Πληροφοριακών Συστημάτων.
twitter: @kritikopoulos