Πυκνό μυστήριο με πτήσεις στη Ν.Αφρική – Παλαιστίνιοι οι επιβάτες…

181

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι από τη Λωρίδα της Γάζας φτάνουν τις τελευταίες εβδομάδες στη Νότια Αφρική με μυστικές πτήσεις, χωρίς διαβατήρια ή οποιαδήποτε ταξιδιωτικά έγγραφα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που έρχονται στο φως.

Οι πτήσεις πραγματοποιούνται με πολιτικά και στρατιωτικά αεροσκάφη και προσγειώνονται κυρίως σε αεροδρόμια γύρω από το Γιοχάνεσμπουργκ και το Κέιπ Τάουν.

Οι επιβάτες, στην πλειονότητά τους νέοι άνδρες αλλά και οικογένειες, μεταφέρονται αμέσως μετά την άφιξη σε κλειστά κέντρα φιλοξενίας ή απευθείας σε ιδιωτικές κατοικίες.

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

Σύμφωνα με μαρτυρίες που δημοσιεύτηκαν αρχικά σε νοτιοαφρικανικά μέσα και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκαν από πολλές πηγές, από τα τέλη Οκτωβρίου έχουν φτάσει τουλάχιστον 800-1.200 άτομα με αυτόν τον τρόπο.

Κανείς από τους επιβάτες δεν περνά από κανονικό έλεγχο μετανάστευσης. Τα αεροπλάνα δεν καταχωρίζονται στα δημόσια συστήματα παρακολούθησης πτήσεων (Flightradar24), ενώ τα σχέδια πτήσης δηλώνονται ως «ανθρωπιστικές» ή «διπλωματικές» αποστολές.

Ποιος οργανώνει τις μεταφορές

Οι πτήσεις φέρεται να συντονίζονται από κοινού από το Κατάρ και την Αίγυπτο, με τη Νότια Αφρική να έχει δώσει σιωπηρή έγκριση σε κυβερνητικό επίπεδο. Το Κατάρ φαίνεται να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του κόστους, ενώ αιγυπτιακές εταιρείες security φρουρούν τις αφίξεις.

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη ανακοίνωση, παρά τις επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων και βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Η αντιπολίτευση στη Νότια Αφρική κατηγορεί την κυβέρνηση του ANC ότι μετατρέπει τη χώρα σε «πίσω πόρτα» για μαζική μετανάστευση από τη Γάζα, χωρίς διαφάνεια και χωρίς να έχει ενημερωθεί το κοινοβούλιο. Την ίδια ώρα, οργανώσεις Παλαιστινίων της διασποράς χαιρετίζουν την κίνηση ως «σωτήρια ανθρωπιστική επιχείρηση» για οικογένειες που κινδυνεύουν.

Γιατί τώρα;

Η χρονική συγκυρία συνδέεται άμεσα με την κλιμάκωση των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα μετά τις 7 Οκτωβρίου 2023 και ιδιαίτερα με τις πρόσφατες μάχες στη βόρεια Γάζα.

Πολλοί από τους αφικνούμενους φέρεται να προέρχονται από τις περιοχές Τζαμπαλίγια και Μπέιτ Λαχίγια, που έχουν υποστεί εκτεταμένες καταστροφές.

Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές ότι μέρος των μεταφερόμενων είναι τραυματίες ή συγγενείς τραυματιών που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη μακριά από τη ζώνη πολέμου.

Τι μέλλει γενέσθαι

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν η διαδικασία θα συνεχιστεί ή αν πρόκειται για περιορισμένης κλίμακας επιχείρηση.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η υπόθεση προκαλεί έντονες πολιτικές ζυμώσεις τόσο στη Νότια Αφρική όσο και στη Μέση Ανατολή, ενώ παραμένει θολό το τοπίο γύρω από το τελικό καθεστώς των ανθρώπων που φτάνουν – αν δηλαδή θα λάβουν καθεστώς πρόσφυγα, προσωρινή άδεια παραμονής ή κάτι άλλο.

Η υπόθεση αναμένεται να απασχολήσει έντονα τις επόμενες ημέρες, ιδιαίτερα αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για νέες πτήσεις που είναι προγραμματισμένες μέσα στον Νοέμβριο.