Ραγδαίες εξελίξεις στις Βρυξέλλες: Συνελήφθησαν Ταραμπέλα και  Κοτσολίνο για το σκάνδαλο Qatargate

223

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι κινήσεις των βελγικών Αρχών για τη διαλεύκανση του σκανδάλου Qatargate, με τις συλλήψεις δύο εν ενεργεία ευρωβουλευτών να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας την Παρασκευή.

Πρόκειται για τους Μαρκ Ταραμπέλα και Αντρέα Κοτσολίνο, των οποίων την ασυλία είχε αποφασίσει να άρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα.

Πιο αναλυτικά, οι βελγικές αρχές συνέλαβαν την Παρασκευή τον ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, ο οποίος είχε ήδη εκδιωχθεί από την ευρω-ομάδα των σοσιαλιστών, στο πλαίσιο της έρευνας που σχετίζεται με τη φερόμενη διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Maxim Töller, ο Βέλγος δεν έχει εμφανιστεί ακόμη ενώπιον του ανακριτή, ωστόσο η ιταλική «La Repubblica» αναφέρει πως ανακρίθηκε από τους Βέλγouς εισαγγελείς και αμέσως μετά αποφασίσθηκε η μεταφορά του στην φυλακή.

Το βράδυ της ίδιας μέρας, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν πως συνελήφθη και ο Αντρέα Κοτσολίνο. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, ο Ιταλός κεντροαριστερός ευρωβουλευτής συνελήφθη αμέσως μετά την έξοδό του από ιδιωτική κλινική της Νάπολης, όπου είχε μεταβεί σε ιδιωτική κλινική για να κάνει μια σειρά από εξετάσεις . Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε από την Οικονομική Αστυνομία της Ιταλίας, μετά το ευρωπαϊκό ένταλμα που εκδόθηκε σε βάρος του από τη βελγική δικαιοσύνη.

Πολλαπλές έφοδοι της βελγικής αστυνομίας την Παρασκευή για το Qatargate

Ο εισαγγελέας επιβεβαίωσε επίσης ότι το πρωί της Παρασκευής πραγματοποιήθηκαν διάφορες έφοδοι. Συγκεκριμένα, έγινε έρευνα σε ένα χρηματοκιβώτιο που διατηρούσε ο Ταραμπέλα σε μια τράπεζα της Λιέγης, καθώς και σε πολλά γραφεία στην πόλη Anthisnes της Βαλλονίας, όπου ο ο Βέλγος είναι ακόμα δήμαρχος.

Η βελγική αστυνομία ερεύνησε επίσης το σπίτι του Κοτσολίνο στο Ixelles. Το γραφείο του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σφραγίστηκε αλλά δεν ερευνήθηκε, δήλωσε ο εκπρόσωπος της βελγικής εισαγγελίας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήρε την ασυλία των Ταραμπέλα και Κοτσολίνο σε μια σύνοδο της ολομέλειας την περασμένη Πέμπτη, ανοίγοντας το δρόμο στους Βέλγους ερευνητές για να τους ανακρίνουν. Άλλοι τρεις ύποπτοι βρίσκονται στη φυλακή.

Ποιες κατηγορίες μπορεί να αντιμετωπίσουν Ταραμπέλα και Κοτσολίνο για το Qatargate

Ο εισαγγελέας δεν σχολίασε ποιες κατηγορίες μπορεί να αντιμετωπίσει ο Ταραμπέλα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκθέσεις του Ευρωκοινοβουλίου, οι παραβιάσεις του βελγικού νόμου από τους δύο ευρωβουλευτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν διαφθορά, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Πάντως, τόσο ο Ταραμπέλα όσο και ο Κοτσολίνο αρνούνται οποιοδήποτε αδίκημα.

Υπενθυμίζεται πως, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ο Βέλγος ανακριτής που ηγείται της υπόθεσης έβγαλε από τη φυλακή έναν από τους τέσσερις αρχικούς κρατούμενους για την υπόθεση, τον Νικολό Φιγκά-Ταλαμάνκα -γενικό γραμματέα του No Peace Without Justice, μιας από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που συνδέονται με το σκάνδαλο διαφθοράς.

Οι τρεις άλλοι ύποπτοι, η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι και ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντζέρι εξακολουθούν να βρίσκονται στη φυλακή. Τον Ιανουάριο, ο Παντσέρι έκλεισε μια συμφωνία για συνεργασία με τους ανακριτές.