Reuters: Η Ευρωπαϊκή Ένωση «παγώνει» νέες κυρώσεις προς στελέχη του Ερντογάν

Οι κυρώσεις αφορούσαν στελέχη της κρατικής εταιρείας πετρελαίων της Τουρκίας.

 

Το «πάγωμα» των σχεδίων για περαιτέρω κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε στελέχη της κρατικής τουρκικής πετρελαϊκής εταιρείας, ανήγγειλε το πρακτορείο Reuters με αποκλειστικό δημοσίευμά του – που έγινε αποδεκτό με ικανοποίηση από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, που βλέπουν «βελτίωση του κλίματος» εν όψει και της συνόδου Κορυφής , στις 25-26 Μαρτίου. Άλλωστε, και το δημοσίευμα του Reuters αναφέρει πως πρόκειται για σαφή ένδειξη ότι η πρόσφατη διπλωματική προσπάθεια της Άγκυρας «αποδίδει καρπούς».

Η αλλαγή κλίματος υπογραμμίζεται από την προγραμματισμένη για αύριο τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και της ηγεσίας των Βρυξελλών – την κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με το Reuters, οι ηγέτες της ΕΕ είχαν προτείνει, τον Δεκέμβριο, «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εξόδου μετά τις «μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεωτρήσεων» για φυσικό αέριο σε «αμφισβητούμενες θαλάσσιες ζώνες» στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς όμως να προσδιορίζονται συγκεκριμένα άτομα.

Όπως είνα γνωστό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο , στις 11 Δεκεμβρίου του 2020 , είχε παραπέμψει την επέκταση των κυρώσεων προς την Άγκυρα για την επικείμενη σύνοδο του Μαρτίου. Τότε, όπως είχε γράψει το protothema.gr , η Άνγκελα Μέρκελ δήλωνε με τη λήξη της συνόδου: «Ελπίζαμε σε πιο εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας αλλά δυστυχώς, οι εξελίξεις είναι πολύ απογοητευτικές. Οι αρνητικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και οι παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας οδηγούν σε νέες καταχωρήσεις (σ.σ αναφέρεται στα περιοριστικά μέτρα βάσει της απόφασης της 11ης Νοεμβρίου 2019)».

Σύμφωνα με το Reuters, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε συμφωνήσει να εξετάσει αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου μετά από μια δύσκολη χρονιά στις σχέσεις Ευρώπης- Τουρκίας, κατά την οποία ο Ταγίπ Ερντογάν είχε φτάσει να εκφράζει την ελπίδα ότι οι Γάλλοι διαδηλωτές θα «έριχναν» τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Οι πιέσεις της νέας αμερικανικής Διοίκησης

Το δημοσίευμα του Reuters αναφέρει επίσης ότι «ο πιο εποικοδομητικός τόνος του Τούρκου προέδρου, η υποστήριξη της Ανγκελα Μέρκελ για μια πιο συμβιβαστική προσέγγιση, αλλά και η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ύστερα από πέντε χρόνια συνέβαλαν στην αλλαγή του κλίματος».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αναφορά – με την επίκληση Ευρωπαίων και Αμερικανών διπλωματών, ότι η νέα Διοίκηση του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ προέτρεψε τις Βρυξέλλες να μην επιβάλουν κυρώσεις σε μια περίοδο που η Τουρκία «εμφανίζεται διατεθειμένη για έναν συμβιβασμό».

«Οι διαδικασίες για επιπλέον ένταξη στις λίστες Τούρκων ιδιωτών έχει σταματήσει, και δεν συζητάμε πλέον οικονομικές κυρώσεις», τόνισε Ευρωπαίος διπλωμάτης, ενώ ένας δεύτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι η διαδικασία δεν «ξεκίνησε ποτέ», ενώ ένας τρίτος είπε ότι «δίνεται προτεραιότητα στη διπλωματική οδό».

Διπλωμάτες αναφέρουν ότι μια τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Ερντογάν και του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 9 Ιανουαρίου, ακολουθούμενη από τις χωριστές προσωπικές συνομιλίες του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον επικεφαλης εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ σηματοδότησαν την αλλαγή στην τουρκική διπλωματία.

Η ΕΕ είχε στη «μαύρη λίστα» δύο στελέχη της TPAO τον Φεβρουάριο του 2020, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου της, Mehmet Ferruh Akalin. Μετά την απόφαση των ηγετών της ΕΕ τον Δεκέμβριο, το μπλοκ αναμενόταν να κυρώσει περισσότερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του TPAO, Μελίχ Χαν Μπιλίν, δήλωσε ο τέταρτος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Αγκυρα αρνήθηκε οποιαδήποτε παραβίαση και θεώρησε ότι οι προτεινόμενες κυρώσεις είναι μεροληπτικές και άδικες.