Ρήτρα αναπροσαρμογής: Σε απόγνωση πολίτες και επαγγελματίες από τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς 

«Φωτιά» έχουν πάρει οι λογαριασμοί του ρεύματος, με τη ρήτρα αναπροσαρμογής να τους εκτοξεύει σε δυσθεώρητα ύψη, οδηγώντας τους καταναλωτές σε απόγνωση. Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε σχετικά ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, αλλά και πολίτες και επαγγελματίες που περιέγραψαν την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση με την οποία έχουν έρθει αντιμέτωποι.

Σε σπίτι 64 τετραγωνικών ήρθε λογαριασμός 2.107 ευρώ, με τη ρήτρα να είναι 1.167 ευρώ

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε η κ. Βάσω, η οποία κατοικεί με την οικογένειά της σε ένα σπίτι 64 τετραγωνικών, και καλείται να πληρώσει 2.107 ευρώ ρεύμα.

«Έχω ένα σπίτι 64 τετραγωνικά. Είμαστε μια τετραμελής οικογένεια. Ήρθε ο λογαριασμός 2.107 ευρώ, η κατανάλωση είναι 536 ευρώ, καλούμε να πληρώσω 1.600 ευρώ επιπλέον για τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε πληρώσει 480 ευρώ. Έχουμε πάρει τηλέφωνο για να κάνουμε διακανονισμό για να μην κοπεί το ρεύμα. Έχω δύο μικρά παιδιά. Μου είπαν να μη φοβάμαι από τον πάροχό μου εφόσον έκανα κίνηση για διακανονισμό. Με ποιο σκεπτικό μπήκε αυτή η ρήτρα και τι είναι;», είπε η κ. Βάσω.

«4-5 δικαστικές αποφάσεις είπαν ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου προστασίας του καταναλωτή»

«Η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει μπει από το 2013, την επικύρωσε η ΡΑΕ με μια εγκύκλιο του 2020. Είναι αποτέλεσμα νόμιμου χρηματιστηριακού τζόγου. Μέχρι σήμερα οι 4-5 δικαστικές αποφάσεις που έχουν βγει είπαν ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου προστασίας του καταναλωτή. Οι αποφάσεις αυτές αφορούν σε επιχειρήσεις. Κατ’ εμάς είναι παντελώς παράνομη η ρήτρα, για αυτό και προσφεύγουμε στα δικαστήρια», τόνισε ο κ. Βερβεσός.

Κτηνοτρόφοι σε απόγνωση με το ρεύμα & την αύξηση στα καύσιμα

Στην εκπομπή μίλησαν και κτηνοτρόφοι, που παρά τις εκπτώσεις που λαμβάνουν, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

«Από τον Αύγουστο μάς έχουν χρεώσει 8.100 ευρώ ρήτρα αναπροσαρμογής»

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε κ. Αθηνά, ιδιοκτήτρια μιας μικρής κτηνοτροφικής μονάδας.

«Εμείς από τον Αύγουστο που ξεκίνησε η ρήτρα, έχουμε χρεωθεί 8.100 ευρώ παραπάνω από την αξία του ρεύματος. Είμαστε υποτίθεται ευνοημένες επιχειρήσεις επειδή ανήκουμε στον αγροτικό κλάδο. Έχουμε εκπτώσεις της τάξεως του 50% στην κατανάλωση του ρεύματος, όχι στη ρήτρα. Κάθε λογαριασμός είναι μια καινούργια έκπληξη, δεν μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη κόστους. Παράλληλα ανεβαίνουν οι ζωοτροφές. Έχουμε την εισπρακτική εταιρεία να μας παίρνει 3-4 φορές την εβδομάδα, πιέζοντας για διακανονισμό», περιέγραψε η κ. Αθηνά.

Αντίστοιχη η κατάσταση και για τον κ. Γιώργο Γούλιο, κτηνοτρόφο.

«Πέρυσι για το πετρέλαιο χρειαζόμασταν 120 ευρώ την εβδομάδα, τώρα θέλουμε 200 ευρώ, γιατί χρησιμοποιούμε γεννήτριες. Οι ζωοτροφές έχουν ανέβει, έχουμε και τους φόρους που πληρώνουμε. Φαινόταν από το καλοκαίρι ότι θα αυξηθούν οι ζωοτροφές, μας το έλεγαν οι έμποροι, και πριν ξεκινήσει ο πόλεμος», είπε ο κ. Γούλιος.

«Προχθές μας ήρθε λογαριασμός από επιχείρηση, για 20.000 κιλοβατώρες πλήρωνε 5.000 ρεύμα και τώρα για 17.000 κιλοβατώρες πλήρωσε 10.000 ρεύμα με τη ρήτρα. Υπάρχουν 5 αποφάσεις σε διάφορα δικαστήρια της χώρας για να μη γίνεται διακοπή ρεύματος σε επιχειρήσεις. Την 1η Ιουνίου δικάζονται και οι αγωγές των καταναλωτικών ενώσεων για την οικιακή κατανάλωση», ανέφερε κλείνοντας ο κ. Βερβεσός.