Ρόδος: Ο Τούρκος πρόξενος ζητάει υπολογιστή και κινητό που του κατασχέθηκαν

1040

Αποναυτολογήθηκε και απολύθηκε από την εργασία του στο πλοίο “Ε/Γ-Ο/Γ ΣΤΑΥΡΟΣ” της εταιρείας ΣΑΟΣ ο 52χρονος μάγειρας που ενεπλάκη στην πολύκροτη υπόθεση κατασκοπείας της χώρας και φέρεται να στρατολογήθηκε από 35χρονο γραμματέα του Τουρκικού προξενείου στη Ρόδο.

Έρευνες για δίκτυο κατασκόπων

Σημειώνεται ότι είχε εργαστεί ως μάγειρας στα πλοία της εταιρείας πριν ακόμα αυτή αναλάβει δρομολόγια στα Δωδεκάνησα και όταν εξυπηρετούσε τη γραμμή Σαμοθράκη-Αλεξανδρούπολη.

Τους αποδίδονται οι κατηγορίες της παράβασης του άρθρου 148 Π.Κ. (κατασκοπεία) και του Α.Ν. 376/1936 (περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων) κατά συναυτουργία και η δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου την Παρασκευή για τα περαιτέρω.

Την ίδια ώρα, οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου οι υπηρεσίες να διαπιστώσουν αν πίσω από την υπόθεση κρύβεται δίκτυο κατασκόπων.

Όπως φυσικά και αν ο γραμματέας του προξενείου είχε στρατολογήσει και άλλα άτομα για να κάνουν αυτές τις περίεργες δουλειές.

Αίσθηση έχει προκαλέσει πληροφορία που θέλει τον Τούρκο πρόξενο να έχει απευθύνει επιστολή στις αρχές και να ζητά να αποδοθούν στο προξενείο ένας υπολογιστής και ένα τηλέφωνο, που κατασχέθηκαν από την οικία του 35χρονου, επισημαίνοντας ότι δεν του ανήκουν αλλά του είχαν δοθεί για να τα χρησιμοποιεί για τις ανάγκες της εργασίας του!

Χθες το πρωί, προς επιβεβαίωση της “δημοκρατικής”, παρελήφθησαν από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και ξεκίνησε η διαδικασία ελέγχου των 4 ηλεκτρονικών υπολογιστών, 8 κινητών (δεν είναι όλα λειτουργικά) και 3 σκληρών δίσκων, που κατασχέθηκαν από την οικία του 35χρονου (βρέθηκε και μια φωτογραφική μηχανή) αλλά και των δύο κινητών τηλεφώνων που κατασχέθηκαν από τον 52χρονο (στο δωμάτιο του στο πλοίο βρέθηκε και ένα ζευγάρι κυάλια).

Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, θα διενεργήσει ταυτόχρονα έρευνες σε όλους τους λογαριασμούς των social media που χρησιμοποιούν αμφότεροι όσο και σε λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και εφαρμογές τηλεπικοινωνιών όπως viber, what’s up κλπ.

Έχει επίσης κινηθεί η διαδικασία πλήρους ελέγχου των τηλεφωνικών τους συνδιαλέξεων με την άρση κινητών και σταθερών τηλεφώνων καθώς και τον εντοπισμό του στίγματος αυτών στις μεταξύ τους συνομιλίες αλλά και αλλού και την καταγραφή των μηνυμάτων sms και mms.

Όπως έγραψε η “δημοκρατική” η έρευνα για την υπόθεση είχε ξεκινήσει τον Αυγουστο του 2020.

Το χρονικό της υπόθεσης

Την 11η Δεκεμβρίου 2020 το απόγευμα ο 52χρονος εντοπίστηκε από αστυνομικούς την ώρα που αποβιβαζόταν από το πλοίο στον λιμένα της Ακαντιάς. Τον υπέβαλαν σε σωματικό έλεγχο και βρήκαν στην κατοχή του δύο κινητά τηλέφωνα τα οποία και κατέσχεσαν. Ο 52χρονος έχει ομολογήσει μεταξύ άλλων ότι ο 35χρονος τον στρατολόγησε και ότι του έστελνε μηνύματα μέσω της εφαρμογής “what’s up”.

Ο ίδιος του απαντούσε είτε με τηλεφωνικές κλήσεις είτε μέσω της εφαρμογής ενώ του έδωσε πληροφορίες για τις κινήσεις του ελληνικού στρατού τον Οκτώβριο του 2020 δύο φορές ενώ το Νοέμβριο υπήρξε, όπως ισχυρίστηκε, ρήξη στις σχέσεις τους διότι αντιλήφθηκε ότι ήταν επικίνδυνος.

Φέρεται ο 35χρονος να του απέστειλε μάλιστα με μήνυμα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας ενώ προσπαθούσε να επικοινωνήσει μαζί του και δεν απαντούσε στις κλήσεις του. Μάλιστα, όπως ισχυρίζεται ο 52χρονος, επεδίωκε να τον πείσει να στρατολογήσει κι άλλα πρόσωπα με παρεμφερή καθήκοντα σε πλοία της γραμμής.

Ο 52χρονος θρασύτατος κατάσκοπος, όπως έγραψε η “δημοκρατική” σέρβιρε μάλιστα τους κατοίκους του Καστελλόριζου την 13η Σεπτεμβρίου στη δεξίωση που παρέθεσε στο πλοίο η ναυτιλιακή εταιρεία για την επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού!!

Σε ό,τι αφορά τον 35χρονο, που έχει απασχολήσει την επικαιρότητα και στο παρελθόν, χθεσινό ρεπορτάζ της ιστοσελίδας “Τουρκικά νέα” θέλει την οικογένεια του να έχει “πολλά “ένσημα” τουρκισμού. Στο άρθρο που συνοδεύεται από ιστορικά στοιχεία, που επικαλείται η ιστοσελίδα, αναφέρονται και τα εξής:

“Στη διετία 2011-2012 στο χωριό Σώστης του νομού Ροδόπης συνέβη μία ακόμη ντροπιαστική για το ελληνικό κράτος ιστορία. Ιμάμης τότε στον Σώστη ήταν ένας άξιος άνθρωπος, που τώρα είναι ο νυν τοποτηρητής της μουφτείας Ξάνθης, ο Μπιλάλ Καραχαλίλ. Το “έγκλημα” που έκανε λοιπόν τότε ο κ. Καραχαλίλ ήταν ότι δεν πήγαινε να ενταχθεί στους ιμάμηδες που υπάγονται στον ψευδομουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ. Μία από τις οικογένειες του χωριού που έπαιξαν τότε σημαντικό ρόλο στην εκδίωξη του ανθρώπου αυτού από το χωριό, ήταν και η οικογένεια του κατηγορούμενου για την κατασκοπεία στη Ρόδο σήμερα γραμματέα (…)”.