Ρομά: Φόβοι για επιθέσεις σε αστυνομικούς και από αντεξουσιαστές – Σε επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ.

239
Αστυνομία ΕΛΑΣ

Φόβους για επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα ή και σε διμοιρίες των ΜΑΤ εκφράζουν στελέχη της Αστυνομίας τα οποία αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο αντεξουσιαστές να πάρουν την «σκυτάλη» από τους Ρομά στην πρόκληση επεισοδίων με αφορμή τον σοβαρό τραυματισμό του 16χρονου στη Θεσσαλονίκη από τα πυρά αστυνομικού. Το Σάββατο το βράδυ άγνωστοι επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε τρία υπηρεσιακά οχήματα της ΕΛΑΣ.

Την ίδια στιγμή αναμένεται η τελική απόφαση για το εάν θα προφυλακιστεί η όχι ο αστυνομικός ο οποίος παραμένει σε κατ΄ οίκον περιορισμό ενώ ο 16χρονος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση χωρίς να δείχνει σημάδια βελτίωσης η υγεία του με τους δικούς του ανθρώπους να λένε πως ελπίζουν πλέον σε ένα θαύμα. Από την πλευρά του ο αστυνομικός εμμένει στη θέση του ότι όταν πυροβόλησε δεν σημάδεψε τον 16χρονο ενώ ο συνεπιβάτης του φέρεται να ισχυρίστηκε ότι «οι συνάδελφοι μου πάτησαν γκάζι και κινήθηκαν άμεσα προς τις φυλακές αποφεύγοντας το όχημα που ερχόταν κατά πάνω τους. Πρόλαβαν για κλάσμα δευτερολέπτου να αποφύγουν το όχημα πριν τους εμβολίσει. Ο οδηγός του οχήματος έστριψε και ακολούθησε από πίσω τους συναδέλφους με σκοπό να τους παρασύρει. Μόλις το αγροτικό επιτάχυνε, ο συνάδελφος έβαλε δύο φορές με το υπηρεσιακό του όπλο».

Στους καταυλισμούς των Ρομά επικρατεί τις τελευταίες ώρες ηρεμία μετά τα επεισόδια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας όπου σημειώθηκαν πυροβολισμοί με καραμπίνες κατά αστυνομικών με τραυματισμούς, πετροπόλεμο, πύρινα οδοφράγματα, λεηλασίες και εμπρησμούς. Πρόεδροι των τοπικών οργανώσεων Ρομά σε όλη τη χώρα πηγαίνουν πόρτα πόρτα στους καταυλισμούς σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Ωστόσο ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ παραμένουν σε επιφυλακή κοντά σε καταυλισμούς Ρομά ενώ οι αστυνομικές επιχειρήσεις αναμένεται να συνεχιστούν καθώς στις δυο ευρείες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας δεν κατέστη εφικτό να βρεθούν τα όπλα που χρησιμοποίησαν οι Ρομά κατά τη διάρκεια των επεισοδίων και για να σταλεί το μήνυμα ότι «δεν υπάρχουν άβατα» για την ΕΛ.ΑΣ.