Ρωσία: Καταρρίφθηκαν τρία ουκρανικά μαχητικά

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις της κατέρριψαν τρία ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη, ένα κοντά στο Φιδονήσι στη Μαύρη Θάλασσα και τα άλλα στις περιοχές Μικολάιβ και Mykolaiv και Χάρκοβο, ενώ οι πύραυλοι της συνέχισαν να σφυροκοπούν στόχους στα ανατολικά της χώρας.

Σύμφωνα με το Reuters, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας γνωστοποίησε ότι οι δυνάμεις της κατέρριψαν αεροσκάφη Su-25 κοντά στους οικισμούς Οντέσκα στην περιοχή Μικολάιβ και VelykaKomyshuvakha στο Χάρκοβο και ένα Su-24 κοντά στο Φιδονήσι, το οποίο έγινε γνωστό παγκοσμίως τις πρώτες ώρες της ουκρανορωσικής σύγκρουσης όταν οι ουκρανοί συνοριοφύλακες απέρριψαν το αίτημα ρωσικού πολεμικού πλοίου να παραδοθούν.

Σχεδόν τρεις μήνες από τότε που η Ρωσία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Μόσχα εξακολουθούν να ελέγχουν μια περιοχή της Ουκρανίας περίπου στο μέγεθος της Ελλάδας κατά μήκος της Αζοφικής Θάλασσας και της Μαύρης Θάλασσας.

Οι ρωσικές δυνάμεις εκδιώχθηκαν από την περιοχή γύρω από την πόλη Χάρκοβο στα βορειοανατολικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Τώρα η Ρωσία, η οποία προσάρτησε την Κριμαία το 2014, προσπαθεί να καταλάβει το Ντονμπάς.

Ρωσικοί πύραυλοι υψηλής ακρίβειας έπληξαν δύο θέσεις διοίκησης στην περιοχή Χάρκοβο της Ουκρανίας, είπε το υπουργείο, ενώ έκανε λόγο και για άλλους στόχους, συμπεριλαμβανομένων αποθηκών όπλων και θέσεων όπου ήταν συγκεντρωμένοι ουκρανικά στρατεύματα και εξοπλισμός.

Το ρωσικό υπουργείο είπε ότι κατέρριψε μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) κοντά στις φιλορωσικές αυτοαποκαλούμενες δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.

Σύμφωνα με τη Μόσχα από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης, οι δυνάμεις της έχουν καταστρέψει 168 αεροσκάφη, 125 ελικόπτερα, 889 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, 307 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα και 3.108 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης.

Οι αναφορές του ρωσικού υπουργείου Άμυνας δεν μπόρεσαν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές, σημειώνει το Reuters.