Ρωσία: Ο Πούτιν αναζητεί 400.000 στρατιώτες για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Προετοιμαζόμενη για έναν πόλεμο διαρκείας η ηγεσία της Ρωσίας επιδιώκει να στρατολογήσει έως και 400.000 συμβασιούχους στρατιώτες, οι οποίοι υπηρετούν έναντι αμοιβής, για να αναπληρώσει τις δυνάμεις της, λόγω των μεγάλων απωλειών που έχουν υποστεί στα μέτωπα της Ουκρανίας, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο άτομα που έχουν γνώση των σχεδίων του Κρεμλίνου και μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.

Γιατί δεν προχωρά ο Πούτιν σε νέα επιστράτευση;

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η φιλόδοξη προσπάθεια στρατολόγησης συμβασιούχων θα επιτρέψει στο Κρεμλίνο – ειδικά σε μια περίοδο που εντείνεται η εκστρατεία για την επανεκλογή του Βλαντιμίρ Πούτιν το 2024 – να αποφύγει άλλη μια επιστράτευση εφέδρων, όπως εκείνη του περασμένου φθινοπώρου, που κλόνισε την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στη Ρωσία και πυροδότησε μια έξοδο έως και ενός εκατομμυρίου επίστρατων από τη χώρα.

Παρά τις δυσκολίες στα μέτωπα και τις πολιτικές προκλήσεις ο Πούτιν στέλνει το μήνυμα ότι είναι βέβαιος πώς η Ρωσία θα αντέξει περισσότερο από τους υποστηρικτές της Ουκρανίας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη κι ότι εφόσον οι δυνάμεις του καταφέρουν να αποκρούσουν μια νέα αντεπίθεση των Ουκρανών τους επόμενους μήνες, η υποστήριξη της Δύσης προς το Κίεβο θα ατονήσει.

Η Ουκρανία ετοιμάζεται να εξαπολύσει τους επόμενους μήνες μεγάλη αντεπίθεση με στρατιώτες που εκπαιδεύτηκαν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και σύγχρονα τανκς, τεθωρακισμένα και άλλα όπλα. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους το Κίεβο ίσως επιδιώξει να σπάσει τις γραμμές των δυνάμεων της Ρωσίας και να κόψει τη χερσαία γέφυρα των κατεχόμενων εδαφών, που συνδέει τώρα την Κριμαία με τη Ρωσία.

Η Ρωσία προσπαθεί να ενισχύσει το στρατό της χωρίς νέα επιστράτευση

Για να αναπληρώσει και να διευρύνει τις δυνάμεις της, η Ρωσία έχει ήδη ξεκινήσει την εκστρατεία στρατολόγησης συμβασιούχων οπλιτών, με τις Αρχές να στοχεύουν σε πρώτη φάση βετεράνους και κατοίκους της υπαίθρου και περιφερειακούς αξιωματούχους να εκδίδουν κλήσεις σε δυνητικούς εθελοντές ώστε να προσέλθουν στα ειδικά γραφεία και να εγγραφούν.

Ωστόσο, ορισμένοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πιθανότατα δεν είναι ρεαλιστικός ο στόχος της προσέλκυσης φέτος 400.000 επαγγελματιών στρατιωτών –αριθμός που σχεδόν ισοδυναμεί με εκείνον των επαγγελματιών στρατιωτών που διέθετε η Ρωσία πριν την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.

«Στις παρούσες συνθήκες δεν νομίζω ότι θα δελεάσουν τους ανθρώπους να συμμετάσχουν, εκτός ίσως από τους σκληροπυρηνικούς πατριώτες ή ανθρώπους που δεν έχουν άλλες οικονομικές δυνατότητες», τόνισε η Ντάρα Μάσικοτ, ανώτερη ερευνήτρια πολιτικής στο RAND Corp. «Δεν βλέπω ότι είναι δυνατόν να κάνουν άλλη μια μεγάλη προώθηση στην Ουκρανία, εκτός κι αν κινηθούν προς μια οικονομία πολέμου και στρατιωτικό νόμο», πρόσθεσε.

Αλλά αυτό είναι κάτι που δεν φαίνεται έτοιμο να κάνει το Κρεμλίνο, μέχρι στιγμής, ειδικά ενόψει των εκλογών της επόμενης άνοιξης, όταν ο Πούτιν αναμένεται να επιδιώξει την επανεκλογή του, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση. Αν και το Κρεμλίνο ελέγχει σφιχτά το πολιτικό σύστημα, αξιωματούχοι ανησυχούν ότι κινήσεις όπως η επιστράτευση που θα έφερναν τον πόλεμο στο σπίτι σε εκατομμύρια Ρώσους, θα μπορούσαν να περιπλέξουν τις προσπάθειές τους για ηχηρή εκλογική νίκη.