Σακελλαροπούλου: Αδήριτη ανάγκη η προάσπιση της ελευθερίας, της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων διακιωμάτων

400

Τι δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Σλοβενία.

 

Την πεποίθησή της ότι επίσκεψή της στη Λιουμπλιάνα θα συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση των ήδη στενών διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Σλοβενίας εξάφρασε η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν της ο πρόεδρος της χώρας Μπορούτ Πάχορ.

Αναλυτικά στην αντιφώνησή της στο επίσημο δείπνο η κα Σακελλαροπούλου ανέφερε:

Κύριε Πρόεδρε,
Σας ευχαριστώ εγκάρδια για την πρόσκληση που μου απευθύνατε να επισκεφθώ την όμορφη χώρα σας και τη θερμή φιλοξενία, την οποία μου επιφυλάξατε.
Η σημερινή επίσκεψή μου στη Λιουμπλιάνα, από τις πρώτες που πραγματοποιώ από την έναρξη της πανδημίας, καταδεικνύει την υψηλή σημασία που αποδίδουμε στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας, ως εταίρων και συμμάχων.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να συγχαρώ τη χώρα σας για την επικείμενη ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, και να σας ευχηθώ καλή επιτυχία. Ως μέλη της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, προσβλέπουμε σε μια συνεχή και καρποφόρο συνεργασία.

Παρά το γεγονός ότι οι χώρες μας δεν συνορεύουν, συνδέονται με στενούς δεσμούς ήδη από το μακρινό παρελθόν. Πράγματι, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, από την Λιουμπλιάνα πέρασαν οι Αργοναύτες και ο Ιάσονας, ανταποκρινόμενος σε έκκληση των κατοίκων της πόλης, φόνευσε δράκο που λυμαινόταν την περιοχή. Σήμερα, το έμβλημα του δράκου αποτελεί το πλέον ιστορικό σύμβολο της σύγχρονης Λιουμπλιάνας και αποτυπώνεται στον θυρεό και τη σημαία της.

Η πόλη συνδέεται όμως και με την πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας και μάλιστα την έναρξη του απελευθερωτικού Αγώνα της εναντίον των Οθωμανών. Στη Λιουμπλιάνα έλαβε χώρα το 1821 το γνωστό ως Συνέδριο του Λάιμπαχ, που συνέπεσε με το ξεκίνημα της Ελληνικής Επανάστασης.

Δεν λησμονούμε ότι στο Συνέδριο συμμετείχε με την ιδιότητα του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας και ο μετέπειτα πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος, Ιωάννης Καποδίστριας, του οποίου η οικογένεια καταγόταν από το Κόπερ της Σλοβενίας.
Ασφαλώς δε, θα ενθυμείσθε κ. Πρόεδρε, ότι, κατά την επίσημη επίσκεψή σας στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2018, είχατε πραγματοποιήσει τα αποκαλυπτήρια μαρμάρινης επιγραφής προς τιμήν του Ιωάννη Καποδίστρια στο Ναύπλιο. Και είναι μεγάλη τιμή μου, που από κοινού αύριο θα επισκεφτούμε την ιστορική πόλη του Κόπερ.

Πρόσφατα, εορτάσαμε στην Αθήνα τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω από βάθους καρδίας τόσο εσάς, κύριε Πρόεδρε, όσο και την πολιτική ηγεσία της χώρας σας, για τα θερμά συγχαρητήρια μηνύματα που απευθύνατε για την ιστορική αυτή επέτειο, που τιμά πάνω απ’ όλα τα ιδανικά της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας.

Κύριε Πρόεδρε,

Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Σλοβενίας πέρα από πολιτικές και οικονομικές, είναι συνάμα εκπαιδευτικές και πολιτιστικές, ενώ βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, μετά και τη σημαντική ώθηση που προσέδωσε η δική σας επίσκεψη στην Αθήνα. Θέλω να πιστεύω ότι η σημερινή επίσκεψή μου θα συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση των ήδη στενών διμερών μας σχέσεων, αλλά και στην προώθηση της ευρύτερης συνεργασίας μας.

Ειδικά στο πεδίο της διμερούς οικονομικής, εμπορικής και επιχειρηματικής συνεργασίας, τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης είναι μεγάλα και είμαι πεπεισμένη ότι, μόλις ξεπεραστεί η πανδημία, θα υπάρξει έντονη κινητικότητα και ώθηση στους συγκεκριμένους τομείς.

Οι αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου, παραμένουν αέναα επίκαιρες, αποτελούν θεμελιώδεις αξίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και είναι η πυξίδα για το κοινό μας μέλλον.
Η συνεργασία μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των άλλων διεθνών οργανισμών στηρίζεται στις θεμελιώδεις αυτές αρχές και αξίες, των οποίων η προάσπιση αποτελεί όχι μόνο αμοιβαία επωφελή στόχο, αλλά αδήριτη αναγκαιότητα υπό το φως των σύγχρονων, πολύμορφων προκλήσεων που απειλούν την περιφερειακή, αλλά και την παγκόσμια σταθερότητα.

Η Ελλάδα και η Σλοβενία αποδίδουν την ίδια αυτονόητη προσήλωση σε θεμελιώδεις αξίες, όπως το δίκαιο και η διεθνής νομιμότητα, η ειρήνη και η συνεργασία. Και πάνω στη σταθερή βάση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου εκπληρώνουμε το κοινό ευρωπαϊκό μας χρέος, που καθίσταται περισσότερο επιτακτικό όσο ο ρόλος της Ευρώπης υπερβαίνει την περιφερειακή του διάσταση και γίνεται παγκόσμιος. Σε αυτόν τον ρόλο, είμαι σίγουρη ότι τόσο η Σλοβενία όσο και η Ελλάδα, θα εξακολουθήσουν να συνεισφέρουν από κοινού και με όλες τις δυνάμεις τους, με συνέπεια και συνέχεια.

Κύριε Πρόεδρε,

Το 2019 στην Αθήνα, στο πλαίσιο της 15ης Άτυπης Συνόδου της Ομάδας Arraiolos, από κοινού με τους άλλους συμμετέχοντες Προέδρους, είχατε εκφράσει την αγωνία σας για το μέλλον της Ευρώπης των Λαών μας, αλλά και της Ευρώπης του πλανήτη, παράλληλα με την ελπίδα σας για την πορεία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Ως μέλη της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, προσβλέπουμε σε μια συνεχή και εποικοδομητική συνεργασία, που θα διασφαλίσει ένα καλύτερο κοινό μέλλον.

Με τις σκέψεις αυτές και ευχαριστώντας σας για την υπέροχη φιλοξενία που μου επιφυλάξατε, υψώνω το ποτήρι μου, ευχόμενη σε εσάς προσωπικώς υγεία, δύναμη και επιτυχία στη σημαντική αποστολή σας. Και στον Σλοβενικό λαό, εκ μέρους του Ελληνικού λαού, ευτυχία και ευόδωση των προσδοκιών του. Είθε η επαύριος της πανδημίας να είναι η απαρχή μιας περιόδου ευημερίας και ελπίδας για όλους».