Σάλος με τη δήλωση του Α. Συρίγου: “Η χούντα δεν έπεσε εξαιτίας της αντιστάσεως, αλλά εξαιτίας της τραγωδίας της Κύπρου”

444

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η ομιλία του Άγγελου Συρίγου από το βήμα της Βουλής, χαρακτηρίζοντας «πολιτικό μύθο» την αντίσταση του Πολυτεχνείου, αλλά και εν γένει του λαϊκού παράγοντα κατά τη μαύρη περίοδο της επταετίας. «Μύλος» στην Ολομέλεια από τις σφοδρές αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην της Ελληνικής Λύσης.

Ο υφυπουργός Παιδείας ισχυρίστηκε πως «η χούντα δεν έπεσε εξαιτίας της αντιστάσεως, αλλά εξαιτίας της τραγωδίας της Κύπρου» και συμπλήρωσε ότι δεν αναφέρεται στο «αξιακό άρωμα» του Πολυτεχνείου, αλλά «στην πολιτική του λειτουργία ως μύθου στα μεταπολιτευτικά χρόνια».

«Ύβρις»

Όπως ήταν αναμενόμενο, η παραχάραξη των ιστορικών γεγονότων από τον πανεπιστημιακό κ. Συρίγο προκάλεσε παρατεταμένη ένταση στην Ολομέλεια της Βουλής. Αμέσως μετά την ομιλία του υφυπουργού που έχει συνδέσει το όνομά του με την πανεπιστημιακή αστυνομία, τον λόγο ζήτησε και πήρε ο Νίκος Βούτσης.

«Πήρα τον λόγο για να πω και να εγκαλέσω τον κ. Συρίγο προκειμένου να αφαιρέσει από τα πρακτικά όσα είπε περί μύθων» είπε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και τόνισε πως ακόμα και πιο ακραίες ή φιλοφασίζουσες δυνάμεις που πέρασαν από το Κοινοβούλιο δεν τόλμησαν να προβάλλουν ένα τέτοιο αφήγημα.

«Η προσπάθειά σας να ξαναφτιάξετε την ιστορία για το μεταπολιτευτικό πανεπιστήμιο είναι άκρως απαράδεκτη και ύβρις για αυτήν την αίθουσα. Είναι απολύτως ανιστόρητο, λυπάμαι πάρα πολύ. Η επταετία ήταν κατάστικτη από αντιδράσεις και διαδηλώσεις» θύμισε σε έντονο ύφος.