Σάλος στη Βρετανία: Βρέθηκαν αρχεία για πυρηνοκίνητο υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού σε τουαλέτα μιας παμπ!

Επείγουσα έρευνα διέταξε το Πολεμικό Ναυτικό της Βρετανίας μετά τις πληροφορίες ότι εντοπίστηκαν έγγραφα αναφορικά με τη λειτουργία ενός υποβρυχίου κόστους 1,3 δισ. λιρών στην τουαλέτα μιας παμπ στη βορειοδυτική Αγγλία!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Sun σε παμπ της Κάμπρια βρέθηκαν έγγραφα που περιείχαν λεπτομέρειες για το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο HMS Anson. Τα έγγραφα φέρονται να έδειχναν τις εσωτερικές λειτουργίες του υποβρυχίου και χρησιμοποιούνταν από μέλη του πληρώματος για να μάθουν πώς να απομονώνουν και να αποσυμπιέζουν στοιχεία του συστήματός του.

Το βρετανικό ΠΝ προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα

Το βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα με εκπρόσωπό του να δηλώνει ότι «πρόκειται για γενικά εκπαιδευτικά έγγραφα που δεν φέρουν απόρρητες πληροφορίες. Ωστόσο, λαμβάνουμε όλα τα θέματα ασφαλείας εξαιρετικά σοβαρά υπόψη μας και θα διερευνήσουμε τις συνθήκες της ανακάλυψής τους».

Η Sun επικαλέστηκε πηγή που είπε ότι η παμπ ήταν κατάμεστη όταν τα αρχεία, με την ένδειξη «επίσημο ευαίσθητο», ανακαλύφθηκαν στο πάτωμα μιας τουαλέτας.

Το HMS Anson είναι το πέμπτο από τα νέα επιθετικά υποβρύχια κλάσης Astute που εντάχθηκαν στο στόλο του Βασιλικού Ναυτικού. Τα υποβρύχια αυτά μπορούν να εκτοξεύουν πυραύλους Τomahawk και περιγράφονται στον ιστότοπο του βρετανικού ΠΝ ως τα «μεγαλύτερα, πιο προηγμένα και ισχυρότερα επιθετικά υποβρύχια» που έχει χρησιμοποιήσει ποτέ.

Πηγή ανέφερε στο βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων PA ότι «τα έγγραφα επιτρέπουν στα πληρώματα υποβρυχίων να κατανοήσουν πώς αλληλεπιδρούν τα συστήματα. Δεν αναφέρουν λεπτομερώς πώς λειτουργούν».