Σαρηγιάννης: Είμαστε στη φάση της ύφεσης – Μετά την πρώτη βδομάδα του Φλεβάρη θα περάσουμε στην «επόμενη μέρα»

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης μίλησε το απόγευμα της Πέμπτης 13ης Ιανουαρίου στην εκπομπή LIVE NEWS του MEGA για την πορεία της πανδημίας, υποστηρίζοντας πως βρισκόμαστε στην φάση της ύφεσης.

Όπως τόνισε αρχικά ο κ. Σαρηγιάννης:

«Είμαστε στη φάση της ύφεσης από χθες επισήμως. Σήμερα έπεσε ο ρυθμός αναπαραγωγής στο 0.88 που σημαίνει ότι είναι μία σταθερή ύφεση, η οποία θα συνεχιστεί. Οι νοσηλείες  έχουν μειωθεί αλλά περιμένουμε μία κορύφωση των θανάτων γύρω στις 19 του μήνα. Έχουν πέσει οι νοσηλείες στις ΜΕΘ ωστόσο παραμένουν σε ένα υψηλό επίπεδο, αν και θα αρχίσουν να πέφτουν».
Για την κορύφωση της πανδημίας, ο καθηγητής ανέφερε ότι «υπάρχει κάτι που μπορεί να αναστρέψει την κατάσταση, εάν υπερχαλαρώνουμε. Ωστόσο αποτελεί επιτυχία η αποκλιμάκωση, και οφείλεται στο γεγονός ότι ο πληθυσμός έχει πάρει πολύ σοβαρά την πανδημία και την τήρηση των μέτρων. Τώρα τηρούμε τα μέτρα, κρατάμε στις αποστάσεις εκεί που είναι εφικτό, ο κόσμος βάζει τη μάσκα πάνω από τη μύτη του, υπάρχει τηλεργασία σε ένα μεγάλο ποσοστό. Είναι αυτά που ξέρουμε ότι παραδοσιακά μπορούμε ότι οδηγούν στην  αποκλιμάκωση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «μετά από την πρώτη βδομάδα  του Φλεβάρη και μετά μπορούμε να πούμε ότι θα περάσουμε στην «επόμενη μέρα». Εάν θέλουμε να πάρουμε τις ζωές μας πίσω πρέπει να αλλάξουμε ζωή, με την έννοια ότι είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε για να θωρακίσουμε την υγεία μας. Πρέπει να εμβολιαστούμε και να προσέχουμε».