Τι ανέφερε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Προτού ανακοινωθεί και επισήμως η αυστηροποίηση των μέτρων, ύστερα από την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εξήγησε πώς θα διαφοροποιηθεί η ανησυχητική εικόνα μετά και την ενίσχυση των περιορισμών.
«Είχαμε προτείνει ολικό lockdown για την Αττική, για δύο βδομάδες, από την προηγουμένη Παρασκευή», υπενθύμισε ο καθηγητής.
Σχετικά με τα κρούσματα των επόμενων ημερών, ανέφερε, στο Mega, πως αν εφαρμοστεί το ολικό lockdown στην Αττική τότε θα δούμε μια μείωση.
«Μπορεί να οδηγήσει την Αττική κάτω από 200 κρούσματα μέχρι το τέλος του μήνα» τόνισε.
«Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε προληπτικά την εξέλιξη των μεταλλαγμένων στελεχών. Πρέπει να την αναχαιτίσουμε τώρα ώστε να έχουμε πιο φυσιολογική άνοιξη», συμπλήρωσε ενώ εκτίμησε ότι για τρεις βδομάδες θα πρέπει να κρατήσει το lockdown, αν και οι τέσσερις θα έφερναν εξαιρετικά αποτελέσματα.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 1.526 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 166067, εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6061 (3.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 52913 (61.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Τους 277 φτάνουν οι διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 200 (72.2%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες.
To 85.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 1176 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.