Σαρλ Μισέλ προς Μητσοτάκη και τρεις ακόμη Ευρωπαίους ηγέτες: «Θα κάνουμε χρήση κάθε μέσου για τη διασφάλιση εμβολίων»

340

Απάντησε με επιστολή προς 4 ηγέτες.

Τη διερεύνηση όλων των επιλογών και την ενδεχόμενη χρήση όλων των νομικών μέσων και μέτρων επιβολής που προβλέπονται από τις Συνθήκες της ΕΕ για την έγκαιρη προμήθεια των εμβολίων του κορωνοϊού προαναγγέλλει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Σε απαντητική του επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν, τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις, ο Σαρλ Μισέλ αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο 122 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ, με το οποίο η Ένωση και τα κράτη-μέλη της θα αποκτήσουν πρόσβαση σε νομικά μέσα και κατάλληλα επείγοντα μέτρα, ώστε να διασφαλίσουν την αποτελεσματική παραγωγή και παροχή εμβολίων στους πολίτες.

Μάλιστα, ο κ. Μισέλ τονίζει ότι η λύση αυτή «θα αποδείξει τη δύναμη και την αξιοπιστία της ΕΕ στην προστασία της υγείας των πολιτών της» και δηλώνει ότι ήδη έχει κατατεθεί από τον ίδιο στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν , ώστε να διερευνηθεί το πεδίο εφαρμογής της.

Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις ηγέτες είχαν αποστείλει κοινή επιστολή για το ζήτημα προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τις 19 Ιανουαρίου, εν όψει και της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η πρόταση των 4 ηγετών για παραλαβή εμβολίων πριν από την έγκριση του EMA

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ευχαριστεί, επίσης, τον κ. Μητσοτάκη και τους άλλους ηγέτες για την πολύτιμη, όπως λέει, πρότασή τους για την επιτάχυνση των διαδικασιών εμβολιασμού μέσα από την παράδοση των δόσεων προς τα μέλη της ΕΕ πριν ακόμη από την έγκρισή τους από τον ΕΜΑ. Σημειώνει, ωστόσο, ότι αυτό μπορεί να διασφαλιστεί μόνον εάν οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν διαθέσιμες επαρκείς ποσότητες δόσεων προς παράδοση.

«Δυστυχώς, οι καθυστερήσεις που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες αποτελούν ένα ζήτημα σοβαρής ανησυχίας», σημειώνει ο κ. Μισέλ, υπογραμμίζοντας την κοινή δήλωση των 27 ηγετών της ΕΕ για την ανάγκη τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων από τις εταιρείες, προκειμένου οι καθυστερήσεις να μη θέσουν σε κίνδυνο εκατομμύρια ζωές.

 

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή Σαρλ Μισέλ

«Αγαπητοί Σεμπαστιάν, Αντρέι, Μέτε, Κυριάκο,

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την επιστολή με ημερομηνία 19 Ιανουαρίου, στην οποία συμπεριλάβατε τις ανησυχίες σας αναφορικά πριν την τηλεδιάσκεψη των ηγετών στις 21 Ιανουαρίου. Επιτρέψτε μου να σας παραθέσω ορισμένους παράγοντες ως συνέχεια της τηλεδιάσκεψής μας.

Έχετε όντως δίκιο πως τα εμβόλια θα αποδειχθούν πραγματικά game-changer στη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό. Ως εκ τούτου, πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, ανάλογα με τα μέσα που διαθέτουμε, ώστε να διασφαλίσουμε τον έγκαιρο εμβολιασμό των πολιτών μας. Οι συζητήσεις μας στις 21 Ιανουαρίου αποκάλυψαν την κοινή μας θέση πως οι εμβολιασμοί πρέπει να επιταχυνθούν, καθώς αποτελούν κατεπείγουσα ανάγκη. Αυτό περιλαμβάνει, όπως σωστά σημειώνετε, την διασφάλιση γρήγορων και αποτελεσματικών διαδικασιών έγκρισης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την χρήσιμη πρόταση πως, στην αναζήτηση επιτάχυνσης στο μέγιστο δυνατό της εμβολιαστικής διαδικασίας, τα εμβόλια πρέπει να διανεμηθούν στα κράτη μέλη πριν την έγκρισή τους από τον EMA.

Η προτεινόμενη διαδικασία μπορεί φυσικά να λειτουργήσει αποτελεσματικά, εφόσον οι παρασκευαστές διαθέτουν επαρκή αποθέματα εμβολίων για παράδοση. Δυστυχώς, οι καθυστερήσεις που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από κάποιες φαρμακοβιομηχανίες αποτελεί ζήτημα εξαιρετικής ανησυχίας. Όπως ανακοίνωσαν οι ηγέτες των ”27” της ΕΕ, οι δεσμεύσεις των εταιρειών πρέπει να τηρηθούν. Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις θα έθεταν σε κίνδυνο της ζωές εκατομμυρίων.

Ως τώρα, οι εξηγήσεις που παρείχαν ορισμένες φαρμακοβιομηχανίες δεν μας παρείχαν τις διαβεβαιώσεις που χρειαζόμαστε. Παρότι συνεχίζουμε τον διάλογο, πιστεύουμε πως η ΕΕ οφείλει να αναλάβει ενεργό δράση ώστε να διασφαλίσει την προμήθεια εμβολίων και να επιδείξει με συμπαγή τρόπο πως η προστασία των πολιτών της παραμένει απόλυτη προτεραιότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλωσορίζω την πρόταση της Κομισιόν για έναν μηχανισμό διαφάνειας εξαγωγών που θα μπορούσαν να αποτελούν όργανο διασφάλισης πως οι δόσεις των εμβολίων που προορίζονταν αρχικά για τα κράτη-μέλη δεν θα εξαχθούν.

Επιπλέον, υποστηρίζω όλες τις προσπάθειες επίλυσης του θέματος με τις εταιρείες μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, αν δεν είναι δυνατό να βρεθεί ικανοποιητική λύση, πιστεύω πως πρέπει να εξερευνήσουμε όλες τις επιλογές και να κάνουμε χρήση κάθε νόμιμου μέσου και ληφθέντων μέτρων στη διάθεσή μας υπό τις Συνθήκες.

Αν κριθεί πολιτικά ωφέλιμο, αυτό ίσως να περιλαμβάνει την αναδρομή στο Άρθρο 122 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ. Αυτό θα έδινε στην ΕΕ και τα κράτη μέλη τα νομικά μέσα, υιοθετώντας κατάλληλα κατεπείγοντα μέτρα, ώστε να διασφαλίσουμε την αποτελεσματική παραγωγή εμβολίων και την προμήθεια του πληθυσμού.

Πιστεύω πως αυτή η λύση θα δείξει την ισχύ και την αξιοπιστία της ΕΕ στην προστασία της υγείας των πολιτών της, που τίθεται υπεράνω όλων. Έκανα αυτή την πρόταση στην πρόεδρο της Κομισιόν, Φον Ντερ Λάιεν ώστε να ερευνήσει αυτή την πιθανότατα άμεσα».