Σχολεία: Σε εγρήγορση για την ασφαλή λειτουργία

Τι θα συμβεί σε περίπτωση κρούσματος.

 

Εντείνονται οι προετοιμασίες για ασφαλές άνοιγμα των σχολείων στις 13 Σεπτεμβρίου.

Με δηλωμένο στόχο να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για την δια ζώσης λειτουργία τους όλη τη σχολική χρονιά, κυβέρνηση και επιστήμονες προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο ασφαλείας ώστε να μην χρειαστεί να κλείσουν τα σχολεία λόγω κορωνοϊού.

Πώς θα λειτουργήσουν

Τις επόμενες ημέρες, θα παρουσιαστούν τα νέα πρωτόκολλα αλλά και η διαδικασία που θα ακολουθείται όταν καταγράφονται κρούσματα σε μαθητές ή εκπαιδευτικούς.

Οι επιστήμονες  εισηγούνται στην κυβέρνηση, τα εξής:

  • οι εμβολιασμένοι μαθητές από 12 έως 17 ετών να μην υποβάλλονται σε τεστ για την είσοδό τους στο σχολείο. Θα πρέπει στην περίπτωση αυτή να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορωνοϊό (τελευταίου εξαμήνου)
  • οι ανεμβολίαστοι μαθητές όλων των βαθμίδων, να υποβάλλονται σε δύο self test την εβδομάδα, τα οποία θα διατίθενται δωρεάν από το κράτος
  • Το ίδιο αναμένεται να ισχύσει και για τους δασκάλους και καθηγητές, με τη μόνη διαφορά ότι στην περίπτωση των ανεμβολίαστων υγειονομικών, τα τεστ θα είναι rapid και η δαπάνη για τη διενέργειά τους θα επιβαρύνει τους ίδιους.

Οι μάσκες αναμένεται να παραμείνουν τόσο στους κλειστούς όσο και στους ανοιχτούς χώρους, ενώ οι αλλαγές στα πρωτόκολλα που θα ανακοινωθούν θα λάβουν υπόψη και το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των γονιών των μαθητών είναι εμβολιασμένο.

Πότε θα κλείνει τμήμα

Εκτός από την περίπτωση, οι άνω των μισών μαθητών ενός τμήματος να έχουν κολλήσει κορωνοϊό, το τμήμα δεν θα κλείνει.

Λουκέτο θα μπαίνει όταν σημειώνονται κρούσματα στο 50% + 1 κρούσμα, στους μαθητές όλης της τάξης.

Τα κρούσματα θα τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα για 7 ημέρες. Συγκεκριμένοι κανόνες θεσπίστηκαν και για τις επαφές κρουσμάτων.

Οι στενές επαφές και η καραντίνα

Στενές επαφές κρούσματος του κορωνοϊού είναι: όσοι μαθητές μοιράζονται το ίδιο θρανίο, όσοι βρίσκονται στις θέσεις πίσω, μπρος και πλάγια του κρούσματος.

Για τις στενές επαφές θα ισχύσουν τα εξής:

Οι εμβολιασμένοι μαθητές, εφ’ όσον δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα, αλλά θα υποβάλλονται σε δύο self test: ένα την 1η και ένα την 7η ημέρα μετά τη διάγνωση του κρούσματος.

Οι ανεμβολίαστοι μαθητές που μοιράζονται το ίδιο θρανίο θα μπαίνουν σε καραντίνα 7 ημερών.

Το ίδιο θα ισχύσει και για τους μαθητές που βρίσκονται στις θέσεις πίσω μπρος και πλάγια στο απέναντι θρανίο από τον «μαθητή – κρούσμα», εάν δεν κάνουν σωστή χρήση της μάσκας.

Οι υπόλοιποι ανεμβολίαστοι μαθητές του τμήματος, θα κάνουν: ένα rapid test την πρώτη ημέρα της διάγνωσης του κρούσματος, δύο self test ανά δύο ημέρες ενδιάμεσα στην εβδομάδα, ένα rapid test κατά την 7η και τελευταία ημέρα κατά την οποία λήγει η καραντίνα και πριν επιστρέψουν στο σχολείο.