Σε απόγνωση οι πολίτες από το κύμα ακρίβειας –Τρομάζει η αύξηση του πληθωρισμού στο 5,1%

Την μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 10 ετών κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο που έφτασε το 5,1% με την τιμή βασικών προϊόντων όπως το ψωμί, το ελαιόλαδο, το τυρί , οι πατάτες και ο καφές να παίρνει φωτιά.

Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ενέργειας αλλά και το κύμα ακρίβειας σε πλήθος προϊόντων τινάζουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς στον αέρα.

Στα επίπεδα του 2011 κινήθηκε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο καθώς έφτασε το 5,1% ενώ για το σύνολο του έτους έκλεισε στο 1,2%.

Μια σειρά βασικών προϊόντων πωλούνται πλέον ακριβότερα στα ράφια των σουπερ μάρκετ.

Οι πρωταγωνιστές του πληθωρισμού

Ψωμί +4,9%

Ζυμαρικά +7,6%

Αρνί & κατσίκι +19,7%

Tυριά 5,5%

Ελαιόλαδο +17%

Πατάτες+14,2%

Καφές +3,4%

Σοκολάτες+4%

Λαχανικά 5,5%

«Καυτή» η ενέργεια

«Πρωταγωνίστρια» του πληθωρισμού και η ενέργεια.

Φυσικό αέριο +135,7%

Πετρέλαιο +34,1%

Ηλεκτρισμός +45%

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι οι ανατιμήσεις και η αύξηση του πληθωρισμού είναι παγκόσμιο φαινόμενο.

«Τα επιχειρήματα της Κυβέρνησης καταρρέουν καθημερινά, καθώς οι Έλληνες είναι πια ουραγοί σε αγοραστική δύναμη», ανέφερε η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ.

«Τα λαϊκά στρώματα σηκώνουν δυσβάσταχτα βάρη τόσο σε συνθήκες κρίσης όσο και σε εκείνες της καπιταλιστικής ανάπτυξης», ανέφερε η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Οι καταναλωτές βλέπουν μεγάλες ανατιμήσεις και στο έτοιμο φαγητό καθώς οι επιχειρήσεις έχουν αρχίσει και μετακυλύουν τις αυξήσεις από τις πρώτες ύλες και την ενέργεια.

Το σχέδιο της κυβέρνησης

Στο θέμα του πληθωρισμού που «πέταξε» πάνω από το 5% αλλά και στο «τσουνάμι» ανατιμήσεων που έρχεται αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, τόνισε ότι οι ανατιμήσεις και η αύξηση του πληθωρισμού είναι παγκόσμιο φαινόμενο  σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις συνέπειες των ανατιμήσεων.

«Η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα έχει βρεθεί στο πλευρό της κοινωνίας. Τον Ιανουάριο δώσαμε  400 εκ. ευρώ για την υποστήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων» είπε προσθέτοντας ότι «λαμβάνουμε μέτρα για τη σωστή λειτουργία της αγοράς».

«Δεν θα αφήσουμε κανέναν απροστάτευτο από το κύμα ανατιμήσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά.