Σε χαμηλό 20ετίας το ευρώ – Πάνω από το 5% το ελληνικό 10ετές ομόλογο

854

Αρνητική παραμένει η εικόνα στις διεθνείς αγορές, οι οποίες καλούνται να σταθμίσουν σειρά προκλήσεων, από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον πληθωρισμό έως την ενεργειακή κρίση, τα υψηλότερα επιτόκια και την ιταλική πολιτική αβεβαιότητα.

Οι επενδυτές προβαίνουν σε ρευστοποιήσεις, υπό το φόβο της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, της επιδείνωσης των γεωπολιτικών ρίσκων και, φυσικά, της πιθανότητας ύφεσης στην Ευρώπη.

Παρότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο συρρίκνωσης του ΑΕΠ (αναμένεται ισχυρή ανάπτυξη για φέτος), εντούτοις επηρεάζεται δυσμενώς από το διεθνές κλίμα, κάτι που αποτυπώνεται στην αγορά των κρατικών ομολόγων.

Η απόδοση του 10ετούς τίτλου της χώρας εκτινάχθηκε στο ψυχολογικό όριο του 5% (άνοδος 15 μονάδων βάσης), το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2017. Το spread (απόκλιση από την απόδοση του γερμανικού ομολόγου), έφτασε στις 269 μονάδες.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του γερμανικού ομολόγου κυμαίνεται στο 2,2% (υψηλό 11 ετών), ενώ η απόδοση του αμερικανικού ομολόγου έφτασε και στο 4% για πρώτη φορά από το 2008.

Στη γειτονική Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου εκτοξεύεται στα επίπεδα του 4,8%, το υψηλότερο σημείο της τελευταίας 10ετίας.

Παρόμοιες τάσεις και στην υπόλοιπη Ευρώπη, με την απόδοση του κυπριακού ομολόγου να διαμορφώνεται στο 3,92%, του ισπανικού στο 3,47%, του πορτογαλικού στο 3,36%, του βελγικού στο 2,92%, του ιρλανδικού στο 2,89%, του αυστριακού στο 2,89% και του γαλλικού στο 2,87%.

Σε έκτακτη συνεδρίασή της, η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε την έναρξη έκτακτου προγράμματος αθρόων αγορών μακροπρόθεσμων ομολόγων από με στόχο τη σταθεροποίηση των αγορών.

Η παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας επήλθε στον απόηχο της σοβαρής επιδείνωσης στα κρατικά ομόλογα, με την απόδοση του 30ετούς ομολόγου να εκτοξεύεται άνω του 5% για πρώτη φορά από το 2002 (υψηλό 20 ετών) και την απόδοση των 10ετών τίτλων να ξεπερνάει το 4,5% (υψηλό 14 ετών)

Επιπλέον, η άνοδος του δολαρίου επιφέρει απώλειες για το ευρώ και τη στερλίνα, με το ευρώ να υποχωρεί 0,41% ( η ισοτιμία στο 1 ευρώ ανά 0,95558 σεντ του δολαρίου) και τη στερλίνα να χάνει 0,46% και την ισοτιμία στο 1.0681 δολάρια ανά στερλίνα.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί στην Ευρωζώνη στις επόμενες «αρκετές συνεδριάσεις» της ΕΚΤ προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

Μιλώντας την Τετάρτη σε εκδήλωση στη Φρανκφούρτη, η Λαγκάρντ είπε ότι η επαναφορά του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% είναι η κύρια αποστολή της ΕΚΤ – παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες για την ύφεση στη Γερμανία και στην Ευρωζώνη.

«Θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, δηλαδή να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια στις επόμενες αρκετές συναντήσεις», είπε. «Ο πρωταρχικός μας στόχος δεν είναι να δημιουργήσουμε ύφεση. Πρωταρχικός μας στόχος είναι η σταθερότητα των τιμών και πρέπει να το επιτύχουμε. Αν δεν το καταφέρουμε, θα βλάψουμε πολύ περισσότερο την οικονομία».