Σε ένα μήνα οι πρώτες φωτογραφίες του James Webb Telescope – “Θα θαυμάσουμε μια θέα που η ανθρωπότητα δεν έχει ξαναδεί”

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA, μια συνεργασία με την ESA (Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία) και την Καναδική Διαστημική Υπηρεσία (CSA), θα δημοσιεύσει τις πρώτες έγχρωμες εικόνες και φασματοσκοπικά δεδομένα στις 12 Ιουλίου 2022.

Ως το μεγαλύτερο και πιο περίπλοκο παρατηρητήριο που εκτοξεύτηκε ποτέ στο διάστημα, το Webb διένυε μια περίοδο προετοιμασίας έξι μηνών προτού ξεκινήσει την επιστημονική εργασία, βαθμονομώντας τα όργανά του στο διαστημικό του περιβάλλον και ευθυγραμμίζοντας τους καθρέφτες του. Αυτή η προσεκτική διαδικασία, έχει βασιστεί στις πρώτες εικόνες και δεδομένα: μια επίδειξη του Webb σε πλήρη ισχύ, έτοιμο να ξεκινήσει την επιστημονική του αποστολή και να αποκαλύψει τα μυστικά του σύμπαντος μέσα από την υπέρυθρη ακτινοβολία.

«Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος της προετοιμασίας του, βρισκόμαστε στον προθάλαμο μιας απίστευτα συναρπαστικής περιόδου ανακαλύψεων για το σύμπαν μας. Η κυκλοφορία των πρώτων έγχρωμων εικόνων του Webb θα προσφέρει μια μοναδική στιγμή για όλους μας να θαυμάσουμε μια θέα που δεν έχει ξαναδεί η ανθρωπότητα», δήλωσε ο Eric Smith, επιστήμονας του προγράμματος Webb στα κεντρικά γραφεία της NASA στην Ουάσιγκτον. «Αυτές οι εικόνες θα είναι το αποκορύφωμα δεκαετιών αφοσίωσης, ταλέντου και ονείρων – αλλά θα είναι επίσης μόνο η αρχή».

Τι αναμένεται να δούμε

Ενώ ο προσεκτικός σχεδιασμός για τις πρώτες έγχρωμες εικόνες του Webb έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, το νέο τηλεσκόπιο είναι τόσο ισχυρό που είναι δύσκολο να προβλεφθεί ακριβώς πώς θα φαίνονται οι πρώτες εικόνες. “Φυσικά, υπάρχουν πράγματα που περιμένουμε και ελπίζουμε να δούμε, αλλά με ένα νέο τηλεσκόπιο και αυτά τα νέα υπέρυθρα δεδομένα υψηλής ανάλυσης, απλά δεν θα μάθουμε μέχρι να τα δούμε”, δήλωσε ο επικεφαλής προγραμματιστής εικαστικών επιστημονικών στοιχείων της STScI, Joseph DePasquale.

Οι εικόνες πρώιμης ευθυγράμμισης έχουν ήδη επιδείξει την άνευ προηγουμένου ευκρίνεια της υπέρυθρης όψης του Webb. Ωστόσο, αυτές οι νέες εικόνες θα είναι οι πρώτες έγχρωμες και οι πρώτες που θα παρουσιάσουν τις πλήρεις επιστημονικές δυνατότητες του Webb. Εκτός από εικόνες, το Webb θα συλλαμβάνει φασματοσκοπικά δεδομένα – λεπτομερείς πληροφορίες που μπορούν να διαβάσουν οι αστρονόμοι. Το πρώτο πακέτο υλικών εικόνων θα τονίσει τα επιστημονικά θέματα που ενέπνευσαν την αποστολή και θα είναι το επίκεντρο της δουλειάς της: το πρώιμο σύμπαν, η εξέλιξη των γαλαξιών μέσα στο χρόνο, ο κύκλος ζωής των αστεριών και άλλων κόσμων. Όλα τα δεδομένα ανάθεσης του Webb – τα δεδομένα που λαμβάνονται κατά την ευθυγράμμιση του τηλεσκοπίου και την προετοιμασία των οργάνων – θα δημοσιοποιηθούν επίσης.

*Με πληροφορίες από τη NASA