Σε μια ρωμαϊκή αρένα στη Λεπτίμαγνα

369

Γράφει ο Στέλιος Ιατρού.

Σε μια ρωμαϊκή αρένα στη Λεπτίμαγνα (Leptis Magna) της Επαρχίας Αφρικής του τέλους του β΄ αι. μ.Χ., έξι άνδρες χειρίζονται επιδέξια μιαν αλυσίδα, στο άλλο άκρο της οποίας είναι δεμένο ένα αγριεμένο αρσενικό λιοντάρι. Αυτό το ζεστό απόγευμα λίγους μήνες μετά την ανάρρηση του Σεπτιμίου Σεβήρου στον θρόνο, οι έξι άνδρες ξέρουν πολύ καλά τί κάνουν, γιατί τό ’χουν ξανακάνει.

Κάτω απ’ τον ήλιο της Λιβύης, ανάμεσα στους άνδρες και το λιοντάρι με τη θαυμαστή χαίτη υπάρχει ένας γερός δακτύλιος καρφωμένος βαθιά στο έδαφος, μέσα απ’ τον οποίο περνά η αλυσίδα.

Εάν το λιοντάρι κινήσει προς τους άνδρες, αυτοί, τραβώντας την αλυσίδα προς τα πίσω, θα το φέρουν πιο κοντά στον καρφωμένο στο έδαφος δακτύλιο, κι έτσι δεν θα τους φτάσει ποτέ, αφού θα έχει ελαττωθεί δραματικά η ακτίνα περιστροφής του λιονταριού, κι έτσι η ελευθερία των κινήσεών του.

Γιατί το ’χουν αλυσοδεμένο το λιοντάρι; Χαίρομαι που ρωτήσατε. Η αρένα έχει ελλειπτικό σχήμα, και στην μία εστία της έλλειψης είναι η αλυσίδα με το λιοντάρι, ενώ στην άλλη, κάμποσο πιο πέρα, ορθώνεται ένας πάσσαλος, όπου βρίσκεται δεμένος ένας μελλοθάνατος, πασαλειμένος με αίμα βοδιού για να μυρίζει γευστικότερος κι έτσι να προσελκύει το πεινασμένο θεριό.

Οι έξι άνδρες τραβούν και λεφτερώνουν διαδοχικά κάποιο μήκος αλυσίδας, ώστε το λιοντάρι να πλησιάζει και μετά να σύρεται πάλι πίσω, μακριά απ’ τον δυστυχή δεμένο στον πάσσαλο.

Οι χιλιάδες θεατές βλέπουν όλη την αρένα, όμως τα μάτια τους δεν στρέφονται στους δεξιοτεχνικούς χειρισμούς των ανδρών, μα στο πόσο κοντά ή πόσο μακριά απ’ τον μελλοθάνατο κινείται κάθε στιγμή το λιοντάρι.

Για τους θεατές που διασκεδάζουν αγωνιώντας για πράγματα που δεν σηκώνουν αγωνία, μιας και είναι όλα χορογραφημένα, το λιοντάρι είναι που απειλεί τον μελλοθάνατο, και ο θάνατος του δεύτερου θα ’ρθει απ’ τα νύχια και τα σαγόνια του αιλουροειδούς.

Όμως όλα εναπόκεινται στον προγραμματισμό του τελετάρχη για τα ημερήσια θεάματα και στα συντονισμένα χέρια των έξι ανδρών, πόσες φορές δηλαδή να χαλαρώσουν και πόσες να τραβήξουν πίσω την αλυσίδα, μέχρι να ολοκληρωθεί το δρώμενο.

Έτσι σας μίλησα σήμερα για την ελληνοτουρκική αντιπαράθεση των τελευταίων μηνών, και μπορείτε σεις να βάλετε στους σχετικούς ρόλους της ιστορίας μου τους διεθνείς παράγοντες που δρουν: Τουρκία, Ελλάδα, Ρωσία, και ΗΠΑ.

Είναι πλάνη πως εχθρός είναι μονάχα ο εχθρός. Για να επιβιώσεις στην κονίστρα της αρένας, είναι ωφέλιμο να ξέρεις τους κανόνες και πώς να παίζεις με τους κανόνες της· είναι ακόμα ωφελιμότερο να ’χεις μεριμνήσει για τη θέση σου μέσα στα πράγματα: πάντως όχι στον πάσσαλο.