Σε “όπλο” στη φαρέτρα θέλει να μετατρέψει η κυβέρνηση Ερντογάν, τη μειονότητα της Θράκης

247

Η Τουρκία επιθυμεί η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης να χρησιμοποιηθεί ως ένα μέσο αύξησης της επιρροής της στην περιοχή
Σε ακόμα ένα «όπλο» στη φαρέτρα της θέλει να μετατρέψει η κυβέρνηση Ερντογάν τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Τόσο ενόψει εκλογών, όσο και του νέου αφηγήματος περί «ελληνικής απειλής» στη βάση του οποίου ο τούρκος πρόεδρος και το σύνολο των κυβερνητικών αξιωματούχων ανοίγουν την ατζέντα των διεκδικήσεων απέναντι στην Αθήνα, σε ένα στοχευμένο σχέδιο για την ηγεμόνευση της περιοχής. Η Θράκη και η μουσουλμανική μειονότητα αναδεικνύονται σε ένα ακόμα κεφάλαιο της Συνθήκης της Λωζάνης που η Αγκυρα θέλει να ερμηνεύσει κατά το δοκούν και να φέρει στα μέτρα της.

Βούληση της Τουρκίας είναι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης θα χρησιμοποιηθεί ως ένα μέσο αύξησης της επιρροής της στην περιοχή και άσκησης ελέγχου. Ακόμα και ενός μέσου που θα επιχειρούσε να αξιοποιήσει εν μέσω προεκλογικής περιόδου τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία, με διαφορετικό τρόπο. Κάτι που έχει προσπαθήσει να κάνει και στο παρελθόν χωρίς επιτυχία.

Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμάται ότι έγινε και η συνάντηση του τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με μέλη της επονομαζόμενης «Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης» στην Αγκυρα την περασμένη εβδομάδα.

Ποιοι συμμετείχαν
Μεταξύ αυτών οι δύο παράνομοι μουφτήδες και η πρόεδρος του μειονοτικού κόμματος (ΚΙΕΦ), Τσιγδέμ Ασάφογλου. Με τον Τσαβούσογλου να αναφέρει ότι «η Ελλάδα συνεχίζει επίμονα να παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας.

Τα αδέλφια μας στη Δυτική Θράκη δεν ήταν ποτέ και δεν θα είναι ποτέ μόνα τους!». Μίας «επιτροπής» στην οποία είναι μέλη, μεταξύ άλλων και εκτός των παράνομων μουφτήδων της Ξάνθης και της Κομοτηνής οι αιρετοί, πρόεδροι συλλόγων και άλλοι, που θεωρείται ότι ελέγχεται πλήρως από την Τουρκία μέσω του προξενείου της Κομοτηνής. Η εν λόγω επιτροπή έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί για προπαγανδιστική δράση, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν δεν έχει διστάσει να διαγράψει και «ανυπάκουους».

Το ΥΠΕΞ
Στον Τσαβούσογλου είχε απαντήσει το ΥΠΕΞ καταγγέλλοντας διαστρέβλωση της πραγαμτικότητας και καλώντας την Αγκυρα να «βάλει τάξη στα του οίκου της και να εφαρμόσει πολιτικές, οι οποίες θα δώσουν ξανά πνοή και δυναμισμό στην εκεί ελληνική μειονότητα». Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία δεν εγκατέλειψε ποτέ το «χαρτί» της Θράκης, το οποίο αξιοποιεί και επαναφέρει στην επικαιρότητα ανάλογα με την περίσταση.

Για κάποιους δε δεν αποκλείεται να επιδιωχθεί να χειραγωγηθεί η ψήφος των μουσουλμάνων της Θράκης σε υποψηφίους των κομμάτων που κατά κάποιες εκτιμήσεις θα θεωρούνται «ελεγχόμενοι» από το τουρκικό προξενείο και «διαχειρίσιμοι». Για την Τουρκία άλλωστε η μειονότητα είναι και ένας τρόπος να καταγγείλει την Ελλάδα για καταστρατήγηση ελευθεριών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, θέλοντας να απαντήσει στην κριτική που δέχεται και η ίδια.