Σε Τούρκους οδεύει ελληνική εταιρεία που αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας

Τουρκία Ελλάδα Άγκυρα Αθήνα

Η τουρκική εταιρεία φέρεται να ανέβασε το προσφερόμενο τίμημα για την ελληνική εταιρεία κατεψυγμένων αλιευμάτων που αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα ρευστότητας και παλεύει για να αποφύγει την πτώχευση

Προς την τουρκική Dardanel οδεύει, όπως όλα δείχνουν, η εταιρεία κατεψυγμένων αλιευμάτων Καλλιμάνης η οποία το τελευταίο διάστημα είχε αποδυθεί στην προσπάθεια να γυρίσει σελίδα και να αποφύγει την οριστική πτώχευση.

Στην κούρσα διεκδίκησης της Καλλιμάνης είχαν μπει το fund του πρώην επικεφαλής της Eurobank, Νίκου Καραμούζη, η Impala του επιχειρηματία Δημήτρη Βιτζηλαίου, και ένα επενδυτικό fund από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η εταιρεία ήταν σε αναζήτηση επενδυτή εδώ και τέσσερα χρόνια και κομβικό ρόλο στη διαδικασία έχουν οι πιστώτριες τράπεζες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Impala αποχώρησε από τη διαδικασία, καταγγέλλοντας τη στάση των βασικών μετόχων της εταιρείας και τις αξιώσεις που διαρκώς προέβαλαν, ως υπερβολικές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που κατέθεσε η τουρκική εταιρεία κρίθηκε από τις πιστώτριες τράπεζες ως η πλέον συμφέρουσα, ενώ αναμένονται οι απαραίτητες εγκρίσεις, τόσο από τις ρυθμιστικές αρχές της Τουρκίας, όσο και από τα αρμόδια εταιρικά όργανα.

Η Καλλιμάνης που δημιουργήθηκε από την ομώνυμη οικογένεια το 1956 αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια προβλήματα ρευστότητας και δίνει μάχη για να αποφύγει την πτώχευση.

Οι λόγοι που την οδήγησαν την «Γ. Καλλιμάνης Α.Ε. Βιομηχανική Εταιρεία Κατεψυγμένων Τροφίμων» σε αυτή την κατάσταση ήταν ο υψηλός δανεισμός για επενδύσεις στην παραγωγή λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση και η μείωση της εγχώριας κατανάλωσης κατεψυγμένων αλιευμάτων, όταν η ύφεση χτύπησε τα ελληνικά νοικοκυριά, σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό από εισαγόμενα προϊόντα και εγχώριους ομίλους.

Παράλληλα τον ρόλο της έπαιξε και η αδυναμία ενίσχυσης των εξαγωγών.

To τελειωτικό χτύπημα ήρθε με την κατάρρευση της «Μαρινόπουλος» και τις απλήρωτες υποχρεώσεις που άφησε προς την «Καλλιμάνης».