Σε τροχιά και πάλι ο γερμανογαλλικός άξονας

Πέντε μόλις ώρες μετά την ορκομωσία του, ο νέος γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας πήρε το αεροπλάνο για το Παρίσι για να «πιάσει το απλωμένο χέρι του Μακρόν με τις προτάσεις για την ΕΕ».

Δεν ήταν παρά μια πρόγευση αυτού που περιμένει τον νέο υπουργό Εξωτερικών στη δύσκολη θητεία του. Δεν πρόλαβε να ορκιστεί και να αναλάβει τα καθήκοντά του από τον προκάτοχό του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, και αμέσως μετά το πρώτο υπουργικό συμβούλιο ταξίδεψε χθες βράδυ στο Παρίσι για να γνωρίσει τον γάλλο ομόλογό του, Ζαν Υβ Λε Ντριάν. Μια επίσκεψη που έχει καθιερωθεί μεν τα τελευταία χρόνια από όλους τους Γερμανούς υπουργούς Εξωτερικών μετά την ορκωμοσία τους ως επισφράγιση του γερμανογαλλικού διδύμου στην ΕΕ, αλλά όμως που αυτήν τη φορά γίνεται υπό την πίεση του χαμένου χρόνου στο θέμα των μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο γάλλος πρόεδρος για την ευρωζώνη. 

Η υπενθύμιση δεν θα μπορούσε να γίνει πιο «ηχηρή» από γαλλικής πλευράς. Στο χθεσινό φύλλο της FAZ, ημέρα της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης, ο πρόεδρος Μακρόν είπε ότι «εάν η Γερμανία δεν κινηθεί, τότε τμήμα του ευρωπαϊκού μου πρότζεκτ είναι καταδικασμένο να αποτύχει». Η απάντηση ήρθε δια στόματος Χάικο Μάας, ο οποίος  υποστηρίζει την αναγκαιότητα μιας νέας γερμανογαλλικής δυναμικής στην ευρωπαϊκή πολιτική. «Αμέσως μετά την ορκωμοσία μου ήρθα στο Παρίσι για να πιάσω επιτέλους το απλωμένο χέρι του προέδρου Μακρόν με τις προτάσεις του για την μεταρρύθμιση της Ευρώπης», ανέφερε σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον γάλλο ομόλογό του Ζαν Ιβ  Λε Ντριάν. Στην ουσία ο Μάας προήγγειλε τις πολύ εντατικές συζητήσεις που θα ακολουθήσουν, αρχής γενομένης από την αυριανή συνάντηση της καγκελαρίου Μέρκελ με τον γάλλο πρόεδρο, έχοντας στο πλευρό της και τον υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

Ο Μάας απέφυγε τις κακοτοπιές. Σε ερώτηση για τις διαφορές των δύο κυβερνητικών εταίρων ως προς τη δημοσιονομική πολιτική, δεν θέλησε να γίνει συγκεκριμένος. «Δεν ήρθα στο Παρίσι με συγκεκριμένες γερμανικές προτάσεις, η κυβερνητική συμφωνία θέτει το πλαίσιο που είναι φιλοευρωπαϊκό» τόνισε, παραπέμποντας στις αυριανές συνομιλίες Μέρκελ και Μακρόν. Πολύ διπλωματικά πρόσθεσε ότι «η γερμανική πλευρά δεν προσέρχεται στο διάλογο με έτοιμες θέσεις, αλλά αναμένει από τις Γαλλίδες και τους Γάλλου φίλους να δώσουν και πάλι διευκρινίσεις γύρω από την πρωτοβουλία Μακρόν». Νωρίτερα, η Άγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη της στην ειδησεογραφική εκπομπή heute journal του δεύτερου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης ZDF, εξέφρασε την αντίθεσή της στην αμοιβαιοποίηση των χρεών χωρίς ενίσχυση παράλληλα της ανταγωνιστικότητας.

Ο νέος γερμανός υπουργός γνωρίζει ότι τον πρώτο λόγο στο σχέδιο μεταρρύθμισης της ΕΕ έχει  η καγκελάριος Μέρκελ, για αυτό ήταν πολύ προσεκτικός στις διατυπώσεις του στο Παρίσι. Δείγμα των ικανοτήτων του έδωσε και στην τελετή παραλαβής του υπουργείου του από τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Εμφανίστηκε ακραιφνής ευρωπαϊστής και το συνέδεσε με την ιστορία του κρατιδίου του Ζάαρ, από όπου κατάγεται. Αναφέρθηκε σε πολλά κρίσιμα διεθνή προβλήματα σαν να ήταν από καιρό σε αυτό το αξίωμα και έριξε ιδιαίτερο βάρος στη βελτίωση των σχέσεων της χώρας του με το Ισραήλ, το οποίο θα επισκεφθεί με την ευκαιρία συμπλήρωσης 70 χρόνων από τη σύσταση του Κράτους του Ισραήλ, αμέσως μετά το ταξίδι του στη Βαρσοβία. «Με όλο μου το σεβασμό στον Βίλι Μπραντ, δεν μπήκα στην πολιτική γι αυτόν ή το ειρηνευτικό κίνημα αλλά λόγω του Άουσβιτς», είπε χαρακτηριστικά στην κατάμεστη από διπλωμάτες και εργαζόμενους αίθουσα του υπουργείου Εξωτερικών.

Στη νέα του έδρα, που απέχει μόνο μερικές εκατοντάδες μέτρα από την παλαιά του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Χάικο Μάας θα πέσει στα δύσκολα της διεθνούς πολιτικής σκηνής. Καλείται να βαδίσει στα χνάρια προκατόχων του από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, όπως του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ ή ακόμη και του Βίλι Μπραντ, ο οποίος ανέλαβε το υπουργείο από το 1966 μέχρι το 1969, σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού. Σχολιαστής στο κοινοβουλευτικό κανάλι Phönix έδινε πολλές πιθανότητες στον Μάας, με την διαισθητικότητα και την ευαισθησία που τον χαρακτηρίζουν, να ανταποκριθεί με μεγάλη επιτυχία στις προκλήσεις. Το επιβεβαίωσε και ο πρώην ομόλογός του Γκάμπριελ, όταν παρουσιάζοντάς τον στους εργαζόμενους στο υπουργείο είπε ότι «έρχεται ένας εξαιρετικός νέος υπουργός… μιλά δύο φορές καλύτερα από μένα αγγλικά και γαλλικά… εκτός από ένα έξυπνο μυαλό, διαθέτει και μεγάλη καρδιά».

Πηγή dw