Σεισμός στην Εύβοια: Προβληματισμένοι οι σεισμολόγοι

Νύχτα αγωνίας πέρασαν οι κάτοικοι της Εύβοιας, μετά τον ισχυρό σεισμό των 4,9R που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι της Τετάρτης στα Ψαχνά, ο οποίος έγινε αισθητός και στην Αττική.

Οι κάτοικοι της Εύβοιας κοιμήθηκαν τη νύχτα «με το ένα μάτι ανοιχτό», έχοντας τον φόβο μιας νέας σεισμικής δόνησης. Πάνω από 70 μετασεισμοί έχουν σημειωθεί από χθες, όταν και σημειώθηκε ο σεισμός των 4,9R,

Τα 4,9 Ρίχτερ που σημειώθηκαν χθες το μεσημέρι της Τετάρτης, ακολούθησε μια σειρά μετασεισμών που δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού, με τους σεισμολόγους να μην είναι πεπεισμένοι 100% ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό.

Λέκκας: Υπαρκτή η πιθανότητα για μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή

Μιλώντας χθες στο MEGA, ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας τόνισε ότι αν και μικρή, είναι υπαρκτή η πιθανότητα για μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή.

«Εξαιρετικά μικρή η πιθανότητα για μεγαλύτερο σεισμό. Το ρήγμα μπορεί να δώσει έως 6 Ρίχτερ αλλά οι πιθανότητες είναι μικρές. Η πρόγνωση των σεισμών είναι αδύνατη, μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε».

Σημείωσε ότι ο κόσμος στην περιοχή θα πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες της αυτοδιοίκησης και να αποφεύγει σπίτια και κατασκευές που έχουν ζημιές.

Για τον σεισμό στα Ψαχνά Ευβοίας και το ενδεχόμενο να δώσει μία ισχυρότερη δόνηση το επόμενο διάστημα, μίλησε χθες ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος στον ΣΚΑΙ.

Ο καθηγητής αφού σημείωσε ότι πρόκειται για ένα γνωστό ρήγμα στους σεισμολόγους, τόνισε πως «μπορεί να δώσει ενδεχομένως και ισχυρότερο σεισμό».

Συγκρατημένα αισιόδοξος δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Κελαϊδίτης, ο οποίος μαζί με τους δημάρχους, τους εκπροσώπους της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας μετείχαν σε σύσκεψη που οργανώθηκε στα Ψαχνά.

Χθες το μεσημέρι της Τετάρτης, συνεδρίασε η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ.

Στην ανακοίνωση αναφέρει ότι το φαινόμενο είναι σε πλήρη εξέλιξη και όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα.

Σήμερα οι έλεγχοι σε παλιά κτίσματα

Σήμερα αναμένονται στην περιοχή μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών για να ελέγξουν παλιά κτίσματα που ενδεχομένως να έχουν υποστεί βλάβες, ενώ οι μηχανικοί των φορέων της αυτοδιοίκησης θα ελέγξουν δημόσια κτίρια και σχολεία.

Στους πολίτες συστήνεται μεταξύ άλλων να μη μπαίνουν σε κτίρια με ζημιές και να είναι σε εγρήγορση για την πτώση αντικειμένων κατά τις μετακινήσεις τους.

Η Πυροσβεστική τόνισε χθες σε ανακοίνωσή λίγο μετά τον σεισμό, πως δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές σε κτίρια, ούτε για απεγκλωβισμούς πολιτών.

Πάντως, παρά το «χορό» των ρίχτερ, καταγράφηκαν μικρές ζημιές. Στην περιοχή έσπασε μία τζαμαρία σε κατάστημα με είδη ρουχισμού, δύο σπίτια υπέστησαν ρωγμές στην τοιχοποιία και σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι έπεσαν κεραμίδια από τη στέγη.