Σεισμός στην Εύβοια: Θυμίζει Αρκαλοχώρι το ρήγμα που «ξύπνησε»

186

«Έχουν γίνει 80 μετασεισμοί αν και το τελευταίο 12ωρο παρατηρείται μία σχετική ύφεση. Η περίπτωση του σεισμού στην Εύβοια θυμίζει την ενεργοποίηση του ρήγματος στο Αρκαλοχώρι» δηλώνει στο newsit.gr ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Όπως εξηγεί ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος «μετά τον ισχυρότερο σεισμό που έχει γίνει μέχρι τώρα στην Εύβοια, μεγέθους 5 Ρίχτερ, λίγο μετά τις 22:00 το βράδυ της Τρίτης (29.11.2022), εξακολουθεί να είναι αρκετά έντονη η σεισμική δραστηριότητα, αν και το τελευταίο 12ωρο παρατηρείται μία σχετική ύφεση.

Αυτή η σχετική ύφεση προς το παρόν δεν εγγυάται με ασφάλεια ότι ο σεισμός 5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός. Χρειαζόμαστε ακόμα χρόνο, περισσότερες αναλύσεις να κάνουμε για να μπορέσουμε να έχουμε μία πιο ξεκάθαρη εικόνα».

Πιο συγκεκριμένα ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου αναφέρει ότι «μετά τον μεγάλο σεισμό των 5 Ρίχτερ έχουν γίνει 80 μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο να είναι μεγέθους 4,1 της κλίμακας Ρίχτερ», ενώ επισημαίνει ότι «για μερικές μέρες θα γίνουν και άλλοι μετασεισμοί, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, με χαμηλά μεγέθη».

Δεν γνώριζαν για το ρήγμα οι επιστήμονες
Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, δεν υπάρχουν στοιχεία για το ρήγμα και την περιοχή που χτύπησε ο εγκέλαδος. «Στην περιοχή αυτή δεν έχουμε καταγεγραμμένο ισχυρό σεισμό, ποτέ στην ιστορία. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε στοιχεία για την περιοχή. Δεν έχουμε επίσης επιφανειακή εκδήλωση του ρήγματος. Δεν υπάρχει στην επιφάνεια ώστε να έχει χαρτογραφηθεί και να το γνωρίζουμε.

Δεν έχει μεγάλο εστιακό βάθος αλλά στο γεωλογικό παρελθόν το ρήγμα αυτό δεν έχει ενεργοποιηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να φτάσει μέχρι την επιφάνεια και να μπορούμε να το βλέπουμε, όπως της Πάρνηθας για παράδειγμα.

Το ρήγμα αυτό το μαθαίνουμε τώρα που γίνονται οι σεισμοί. Οι σεισμοί λοιπόν οι οποίοι γίνονται εκεί, έχουν  επίκεντρα τα οποία διατάσσονται σε μία κατεύθυνση που έχει το ρήγμα από βορειοανατολικά προς νοτιοδυτικά, δηλαδή από το Αιγαίο προς το νότιο Ευβοϊκό».

«Μπορεί να “δώσει” μέχρι 6 Ρίχτερ – Περιμένουμε ακόμα»
«Πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα. Άκουσα κάποιες απόψεις ότι μέχρι 6 Ρίχτερ μπορεί να “δώσει”. Εγώ δεν το είπα και ούτε θα το πω, γιατί από την στιγμή που είναι άγνωστη η περιοχή πώς ξέρουμε ότι μπορεί να “δώσει” μέχρι 6. Εγώ δεν το καταλαβαίνω αυτό επιστημονικά», συμπληρώνει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Μάλιστα σύμφωνα με τον έμπειρο σεισμολόγο, το ρήγμα στην Εύβοια έχει κάποιες ομοιότητες με το ρήγμα στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου που έδωσε τον δυνατό σεισμό πέρσι.

«Το ρήγμα θυμίζει σε αρκετά σημεία, όχι σε όλη την συμπεριφορά, την ενεργοποίηση που είχαμε πέρσι στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης. Από την άποψη ότι έχουμε πολλούς  προσεισμούς, μικρών μεγεθών, από τις 25 Οκτωβρίου και ύστερα.

Δεν μας απασχόλησαν αλλά φτάσαμε στον σεισμό των 4,7 Ρίχτερ, στις 06:32 το πρωί της Τρίτης (29.11.2022). Έτσι ήταν και στο Αρκαλοχώρι, πάνω από δύο μήνες είχαμε προσεισμούς οι οποίοι κατέληξαν σε έναν ισχυρό σεισμό. Σε αυτό μοιάζουν οι δύο αυτές περιπτώσεις, διαφέρουν σε άλλα» καταλήγει, μιλώντας στο newsit.gr ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.