Σεισμός στην Τουρκία: Περισσότερους από 1.185 διασώστες και 79 σκύλους αναζήτησης έχει προσφέρει η ΕΕ

223

Συνολικά, 1.185 διασώστες και 79 σκύλοι αναζήτησης έχουν προσφερθεί από τις χώρες της ΕΕ στην Τουρκία, λόγω των σεισμών που έπληξαν τη χώρα και σκότωσαν περισσότερους από 3.500 ανθρώπους, σε μια τεράστια ανθρωπιστική κινητοποίηση των ευρωπαϊκών χωρών.

Η ΕΕ ανακοίνωσε σήμερα (7.2.2023), μια ημέρα μετά τους σεισμούς στην Τουρκία, ότι 19 κράτη-μέλη της ΕΕ μαζί με την Αλβανία και το Μαυροβούνιο έχουν προσφέρει ομάδες έρευνας και διάσωσης σε συνεργασία με το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ και τις τουρκικές Αρχές.

 

Αυτές οι χώρες είναι: Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ισπανία, οι οποίες κινητοποιήθηκαν μετά την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

Ειδικότερα, 25 ομάδες έρευνας και διάσωσης κατευθύνονται στις περιοχές, που έχουν πληγεί περισσότερο στην Τουρκία για να βοηθήσουν τους πρώτους διασώστες, και 11 από αυτές τις ομάδες έχουν ήδη φτάσει. Επιπλέον 2 ιατρικές ομάδες έχουν σταλεί μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ για την παροχή επείγουσας υγειονομικής περίθαλψης σε άτομα που έχουν πληγεί.

 

Αυτό σημαίνει πως έχουν προσφερθεί από τις ευρωπαϊκές χώρες 1.185 διασώστες και 79 σκύλοι αναζήτησης συνολικά, ωστόσο αυτοί οι αριθμοί μπορεί να αυξηθούν και άλλο.

Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ συγκέντρωσε επίσης μια Ομάδα Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ από εμπειρογνώμονες από 11 κράτη μέλη που αναπτύχθηκαν αμέσως στην Τουρκία για να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις.

Σχετικά με τη Συρία, η ΕΕ βρίσκεται σε επαφή με τους ανθρωπιστικούς εταίρους της επί τόπου και χρηματοδοτεί ανθρωπιστικές οργανώσεις που πραγματοποιούν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, παρέχοντας επίσης υποστήριξη νερού και αποχέτευσης και διανέμοντας κουβέρτες και είδη υγιεινής στις πληγείσες περιοχές. Αξιολογούν επίσης το επίπεδο των ζημιών και των αναγκών στη Συρία μετά τον χθεσινό σεισμό για να προσαρμόσουν την αντίδρασή τους.

Η ΕΕ εξετάζει όλες τις βιώσιμες επιλογές για την ανάπτυξη πρόσθετων πόρων εντός της Συρίας για την υποστήριξη των πληγέντων πληθυσμών.

Η Συρία δεν έχει ζητήσει βοήθεια μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μπάλας Ουϊβάρι ανέφερε ότι υπάρχει νομική δυνατότητα το αίτημα για ενεργοποίηση του Μηχανισμού να γίνει μέσω του ΟΗΕ για λογαριασμό της χώρας, όμως προς το παρόν δεν έχει ακόμα φτάσει ανάλογο αίτημα στην ΕΕ.

Οι Τούρκοι της Γερμανίας συγκεντρώνουν χρήματα και κουβέρτες για τους σεισμόπληκτους
Την ίδια ώρα, οι τουρκικές και κουρδικές κοινότητες στη Γερμανία έλαβαν την πρωτοβουλία για δωρεές στους σεισμόπληκτους στην Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία στέλνοντας χρήματα, ζεστά ρούχα και κουβέρτες.

Καθώς η είδηση της μεγάλης καταστροφής που έπληξε χθες τις δύο χώρες άρχισε να διαδίδεται προκαλώντας απεγνωσμένες εκκλήσεις για βοήθεια, εθελοντές ξεκίνησαν την συλλογή υλικού στο Βερολίνο, στην Φρανκφούρτη και το Μόναχο για τους χιλιάδες τραυματίες και άστεγους που άφησε πίσω του ο σεισμός.

Στη Γερμανία κατοικούν περίπου 2,3 εκατομμύρια πολίτες τουρκικής καταγωγής και αποτελούν τη μεγαλύτερη παγκοσμίως κοινότητα της τουρκικής διασποράς, σύμφωνα με την Τουρκική Κοινότητα της Γερμανίας.

Ο Λεβέντ Τσουκούρ έχει συντονίσει μια πρωτοβουλία παροχής βοήθειας στη σχολή πυγμαχίας που έχει στο Μόναχο.

«Δεν περιμέναμε να έχει τέτοια ανταπόκριση, είναι τρελό. Νομίζαμε ότι θα γεμίζαμε δύο φορτηγά και μετά θα τα στέλναμε εκεί, αλλά δεν έχουν σταματήσει (να στέλνουν) από τις 10 σήμερα το πρωί», προσθέτει ο ίδιος.

Καθώς εκείνος μιλάει, μια ομάδα πολιτών φορτώνει στα φορτηγά κούτες με τις δωρεές. Η πρώτη παρτίδα είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσει για την Τουρκία την Πέμπτη.

«Αυτή τη στιγμή είναι πολύ δριμύ το ψύχος στις πληγείσες περιοχές και ο κόσμος χρειάζεται επειγόντως κουβέρτες, ζεστά ρούχα και μπότες», λέει ο Τούντσα Καρακάς, μέλος του πολιτιστικού συνδέσμου Tuerkisch-Deutscher Kreis.

Οι διασώστες εξακολουθούν και σήμερα να αναζητούν επιζώντες που έχουν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια καθώς ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό ξεπέρασε τους 5.000.

«Ρίχνουμε όλο το βάρος μας σε αυτή τη δουλειά», λέει ο Φαρούκ Ατσαλάν, εκπρόσωπος της Κουρδικής Ερυθράς Ημισελήνου, που έχει ήδη στείλει στις πληγείσες περιοχές 250.000 ευρώ.

Η Τουρκική Κοινότητα στη Γερμανία υποδεικνύει στα μέλη της τις ανάγκες για τις δωρεές τους: «Η αποστολή χρημάτων είναι καλύτερη από την αποστολή αγαθών επειδή οι ίδιοι οι άνθρωποι γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες τους και μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα για να αγοράσουν ό,τι χρειάζονται», λέει ο πρόεδρος της Κοινότητας, ο Γκεκάι Σοφούογλου.