«Σεξιστές ο Όμηρος και ο Σαίξπηρ» σύμφωνα με κίνημα στις ΗΠΑ – Απαγόρευσε τη διδασκαλία τους σε σχολείο της Μασαχουσέτης

652

Κίνημα στις ΗΠΑ επικαλείται λόγους πολιτικής ορθότητας και απαγορεύει τη διδασκαλία κλασικών συγγραφέων, όπως ο Όμηρος και ο Σαίξπηρ, καταγγέλοντας τα κείμενα για… σεξισμό και ρατσισμό.

Το όριο της γραφικότητας αγγίζουν οι αιτιάσεις εκπαιδευτικών, «διανοούμενων» και χρηστών του Twitter για την απαγόρευση της διδασκαλίας κλασικών συγγραφέων στα σχολεία των ΗΠΑ.

Πρόκειται για το κίνημα #DisruptTexts, που έχει ως στόχο την παρεμπόδιση των μαθητών από την πρόσβαση τους σε έργα κλασικής λογοτεχνίας, όπως ο Βασιλίας Ληρ ή η Οδύσσεια, γιατί, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, δεν έχουν να προσφέρουν κάτι στην παιδαγωγική διαδικασία – καθώς γράφτηκαν… πριν από πολλά χρόνια – ενώ περιγράφουν περιστατικά βίας, ρατσισμού και μισογυνισμού, που μπερδεύουν ψυχολογικά, μεταδίδοντας λάθος μηνύματα συμπεριφοράς στους μαθητές.

Στο κίνημα #DisruptTexts αναφέρεται άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Wall Street Journal, όπου γίνεται αναφορά στην απαγόρευση της διδασκαλίας του Ομήρου σε σχολείο της Μασαχουσέτης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό, οι καθηγητές του σχολείου της Μασσαχουσέτης δηλώνουν περήφανοι που «έκοψαν» τον Όμηρο από την διδακτέα ύλη:

«Είμαστε πολύ περήφανοι να λέμε ότι η Oδύσσεια αφαιρέθηκε φέτος από το πρόγραμμα σπουδών!» αναφέρει καθηγητής, που εκτιμά ότι στον Όμηρο υπάρχουν ρατσιστικές και σεξιστικές αναφορές.

Οι υποστηρικτές του #DisruptTexts, όπως αναφέρει η αρθρογράφος, Meghan Cox Gurdon, θεωρούν ότι τα παιδιά θα πρέπει να διαβάζουν έργα, τα οποία να παραπέμπουν στην γλώσσα και τις συμπεριφορές του σήμερα.

Αντίθετα, έργα «στα οποία περιγράφεται ο ρατσισμός, ο σεξισμός, ο αντισημιτισμός και άλλες μορφές μίσους» θα πρέπει να «διαγραφούν» από τα σχολικά βιβλία. Μεταξύ των «απαγορευμένων» περιλαμβάνονται έργα του Ομήρου, του Σαίξπηρ, του Νίτσε και πάρα πολλών άλλων κλασικών συγγραφέων.

«Είναι τραγωδία το γεγονός ότι, αυτό το κίνημα κατά της διανόησης με στόχο την απαγόρευση των κλασικών κερδίζει έδαφος μεταξύ των εκπαιδευτικών και της εκδοτικής βιομηχανίας», επισημαίνει στην εφημερίδα ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας, Jon Del Arroz:

«Αν υπάρχει κάτι κακό στην κλασική λογοτεχνία, αυτό πηγάζει αποκλειστικά από τη μη διδασκαλία της. Οι μαθητές, που δεν δικαιούνται να διαβάσουν θεμελιώδη κείμενα, μπορεί να θεωρούν τον εαυτό τους τυχερό… αυτό είναι που θέλουν οι άνθρωποι που στηρίζουν την εκστρατεία #DisruptTexts.

«Σε σύγκριση με τους καλύτερα μορφωμένους συνομηλίκους τους, ωστόσο, θα υποφέρουν από γλωσσική φτώχεια και ελλειπείς πολιτιστικές αναφορές. Το χειρότερο είναι πως δεν το γνωρίζουν καν», καταλήγει χαρακτηριστικά.