Σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης για την υπόθεση υποκλοπών – Έντονος προβληματισμός στο Μαξίμου

Ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες, ότι θα καταθέσει τέσσερα πεδία αλλαγών για τη διαφάνεια στη δράση των μυστικών μας υπηρεσιών. Έδωσε έμφαση στην ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του Κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, στην αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών, στη θωράκιση του πλαισίου νόμιμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα και στην ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου της ΕΥΠ. Όλα αυτά χωρίς ωστόσο να υπάρξει ανάληψη πολιτικής ευθύνης για το εν λόγω ζήτημα.

Ακολούθησε η αποδοχή κατά το ήμισυ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση για την επίσπευση του ανοίγματος της Βουλής προκειμένου να συζητηθεί το επίμαχο ζήτημα. Η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε να γίνει άμεσα αλλά το Μαξίμου αποφάσισε η ολομέλεια να συνεδριάσει στις 22 Αυγούστου αν και αρχικά είχε αποφασιστεί αυτό να γίνει στις 31 του μήνα. Ανάλογη ήταν η στάση απέναντι στο ΠΑΣΟΚ για την σύσταση της εξεταστικής επιτροπής με την οποία συμφώνησε άμεσα. Επίσης ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε να του δοθούν οι λόγοι για τους οποίους παρακολουθήθηκε το τηλέφωνό του.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, από την πλευρά τους επιχειρούν με κάθε τρόπο να διαλευκάνουν πλήρως την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη, με τα κυβερνητικά στελέχη να επισημαίνουν ότι πρόκειται για έναν ανταγωνισμό κινήσεων ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ που στόχο έχουν να φέρουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

Προβληματισμός στο Μαξίμου

Στο Μαξίμου επικρατεί έντονος προβληματισμός για το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί από τους λάθος χειρισμούς που έγιναν και μάλιστα σε ένα κρίσιμο χρονικά σημείο καθώς η κυβέρνηση έχει μπει στο τελευταίο έτος της θητείας της. Παράλληλα επαναλαμβάνουν με κατηγορηματικό τρόπο πως δεν έχουν καμία σχέση με το παράνομο λογισμικό “Predator” το οποίο, όπως ισχυρίζονται, δεν χρησιμοποιείται από καμία αρχή ασφαλείας.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως η αντιπολιτευτική πίεση που θα ασκηθεί θα είναι ασφυκτική το επόμενο διάστημα με τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς να ετοιμάζονται για την ΔΕΘ η οποία θα θυμίζει έντονα προεκλογική περίοδο.

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν η υπόθεση φαίνεται να έχει αρκετό δρόμο ακόμα…