Σκρέκας για υδρογονάνθρακες: Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις θα κάνουμε εξαγωγές φυσικού αερίου

336

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στον  ΑΝΤ1, επανέλαβε την πάγια δέσμευση της Κυβέρνησης πως όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση θα στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ περιέγραψε και την κατάσταση αναφορικά με τις έρευνες για φυσικό αέριο σε Ιόνιο και Κρήτη.

Όπως είπε ο κ. Σκρέκας, μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν δοθεί περίπου 7 δισ. ευρώ για επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Από αυτά τα χρήματα, τα 2 δις είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, αλλά και τον μηχανισμό δημοπράτησης αερίων.

Ήδη έχουν εισπραχθεί περίπου 2,5 δισ. από τη φορολόγηση των υπερκερδών, ενώ βεβαιώθηκαν κι άλλα 400 εκ. ευρώ που θα εισπραχθούν αναδρομικά. Ερωτηθείς για την επιβολή ενός νέου τέλους στους λογαριασμούς του ρεύματος και στην αύξηση της χρέωσης των ΥΚΩ, είπε ότι όντως θα επιβληθεί μια νέα επιβάρυνση περίπου 1 λεπτό αν κιλοβατώρα προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ένας μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνων που θα χρησιμοποιείται για να αντιμετωπιστούν ανάλογες καταστάσεις όπως αυτές που βιώνουμε σήμερα, στο μέλλον.

Σχολιάζοντας τις διακοπές ρεύματος που σχεδιάζονται σε ευρωπαϊκές χώρες ή και έχουν ξεκινήσει ήδη όπως στην Αυστρία για παράδειγμα, διαβεβαίωσε πως στην Ελλάδα έχει ήδη δρομολογηθεί το σχέδιο που θα μας βοηθήσει να μην χρειαστεί αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Ερωτηθείς για τις οφειλές που έχουν οι εταιρίες ενέργειας στους δήμους από την παρακράτηση των δημοτικών τελών μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος, παραδέχθηκε ότι αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα το οποίο η Κυβέρνηση προσπάθησε να λύσει και ήδη τον τελευταίο χρόνο οι οφειλές αυτές που αποτελούν σοβαρότατο πρόβλημα για τους δήμους έχουν μειωθεί κατά 70-80%.

Σχολιάζοντας το μείζον θέμα των παρακολουθήσεων που απασχολεί την πολιτική ατζέντα, είπε ότι πρέπει να χυθεί άπλετο φως και για το λόγο αυτό η Κυβέρνηση προχωρά στη θεσμική θωράκιση των σχετικών διαδικασιών, αλλά τόνισε ότι «οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν με σπέκουλα».

Για τους υδρογονάνθρακες

Τέλος κι ερωτηθείς για τους υδρογονάνθρακες, είπε ότι μέσα στο 2023 θα γίνει η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση στα Ιωάννινα κι αν επαληθευτούν οι προβλέψεις, το κοίτασμα θα δώσει αυτονομία φυσικού αερίου στη χώρα μας για 10 χρόνια. Το μεγάλο στοίχημα όμως είναι το κοίτασμα μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου, όπου εκεί αν επαληθευτούν οι προβλέψεις, η χώρα μας θα μπορεί να κάνει και εξαγωγές φυσικού αερίου.

Χώρα παραγωγός

Στην περίπτωση που οι σημερινές προβλέψεις επιβεβαιωθούν, αναμένονται τεκτονικές αλλαγές που θα αναβαθμίσουν τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και θα τη βάλουν για τα καλά στον ενεργειακό χάρτη όχι απλώς ως τόπο διέλευσης αγωγών ή φιλοξενίας τερματικών σταθμών υγροποίησης φυσικού αερίου, αλλά ως χώρα παραγωγό. Στην περίπτωση που οι αρχικές προβλέψεις επιβεβαιωθούν, το κοίτασμα της Κρήτης και μόνο θα αρκεί για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας για δεκαετίες, αλλά και για εξαγωγή προς την υπόλοιπη Ευρώπη, είτε με σταθμούς υγροποίησης φυσικού αερίου που θα μεταφέρεται με τα ειδικής κατασκευής πλοία για το LNG, είτε με αγωγούς που θα κινούνται προς την Ιταλία.

«Το ρίσκο του επενδυτή είναι πιο μεγάλο όσο μεγαλύτερα είναι τα βάθη, όπου αναμένεται να εντοπιστεί πιθανό κοίτασμα υδρογονανθράκων», απαντά στο ερώτημα για την εμπλοκή της πολυεθνικής ExxonMobil άτομο με πείρα στο ιστορικό της εθνικής υπόθεσης για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Οι γεωλόγοι που εργάζονται στις πετρελαϊκές εταιρείες θεωρούν βασική αρχή ότι σε όσο μεγαλύτερο βάθος εντοπιστεί ένα κοίτασμα φυσικού αερίου τόσο μεγαλύτερο θα αποδειχθεί. «Υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ότι το κοίτασμα στην Κρήτη, αν τελικά επιβεβαιωθεί, μπορεί να μοιάζει με τις πηγές φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν στην Κασπία», εξηγεί στο «ΘΕΜΑ» άλλο στέλεχος που στο παρελθόν χειριζόταν τις διαπραγματεύσεις με τους υποψήφιους πετρελαϊκούς ομίλους.

Το χρονολόγιο της προσπάθειας έρευνας για υδρογονάνθρακες δείχνει ότι σε καμία περίπτωση τα πράγματα δεν είναι ρόδινα, επειδή τα προκαταρκτικά στοιχεία μαρτυρούν την ύπαρξη μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου. Οι χάρτες οριστικοποιήθηκαν το 2012, η γαλλική Total κέρδισε τα πρώτα συμβόλαια για έρευνα, αλλά τελικά έκανε πίσω στρεφόμενη στην αξιοποίηση άλλων κοιτασμάτων και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σήμερα τα δεδομένα είναι διαφορετικά.

Η ενεργειακή κρίση που πυροδοτήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει εκτοξεύσει τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Κατά συνέπεια, το τεράστιο κόστος των υποθαλάσσιων ερευνών θεωρείται αποδεκτό, αφού υπάρχει η προσδοκία για απόσβεση του προϋπολογισμού της αρχικής επένδυσης και εξασφάλιση πολύ μεγάλων κερδών τις επόμενες 6-7 δεκαετίες από την έναρξη εκμετάλλευσης της υποθαλάσσιας δομής. Και αυτό παρά το γεγονός ότι σήμερα το ημερήσιο κόστος για μίσθωση ενός πλωτού γεωτρύπανου για μεγάλα βάθη φτάνει στις 500.000 ευρώ (!), από περίπου 50.000 ευρώ που είχε κατρακυλήσει το κόστος ανά ημέρα την περίοδο που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού, όταν οι βιομηχανικές εργασίες είχαν σχεδόν παγώσει από το ιδιότυπο παγκόσμιο lockdown και οι έρευνες για υδρογονάνθρακες είχαν περίπου ανασταλεί.

Την περίοδο εκείνη βέβαια η Ευρώπη κινούνταν στον αστερισμό της λεγόμενης «πράσινης ενέργειας», των ΑΠΕ και της δαιμονοποίησης της καύσης λιγνίτη. Τα γεγονότα ανέτρεψαν την πράσινη ατζέντα και πλέον όλοι αντιλαμβάνονται ότι η ενεργειακή επάρκεια και η οικονομική ανεξαρτησία σχεδόν ταυτίζoνται με τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών που ελέγχει η ίδια η χώρα και όχι κάποια άλλη.

Η περιοχή δυτικά – νοτιοδυτικά της Κρήτης είναι μόνο ένα από τα «πετρελαιοπιθανά» οικόπεδα στα οποία πραγματοποιούνται έρευνες για την αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Στην περιοχή δυτικά της Κέρκυρας (Περιοχή ή Block 2) έχουν ξεκινήσει τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες που προβλέπεται να διαρκέσουν έως το τέλος του 2023. Θα χρειαστεί ένα διάστημα 9-12 μηνών για την αξιολόγηση των ευρημάτων και την ερμηνεία των ερευνών όταν και θα αποφασιστεί αν θα πραγματοποιηθεί δοκιμαστική γεώτρηση.