Σκυλακάκης: Έως τις 29 Δεκεμβρίου το νέο αίτημα χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης

Νέο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να καταθέσει η Ελληνική Κυβέρνηση έως τέλος του έτους σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2022 είπε χαρακτηριστικά: «Θα καταθέσουμε για το Ταμείο Ανάκαμψης το επόμενο αίτημα πληρωμής μέχρι 28-29 Δεκεμβρίου και πιστεύω ότι παρά τις δυσκολίες θα πετύχουμε μεγάλες απορροφήσεις».

Παράλληλα, ανέφερε ότι την ερχόμενη εβδομάδα το Υπουργείο Οικονομικών θα υπογράψει με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης συμβάσεις για την εκταμίευση 1,4 δισ. ευρώ που θα αποτελέσουν χρηματοδοτικά εργαλεία επενδύσεων.

Πέραν αυτών, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα παρέχει κάθε οικονομική στήριξη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας αν και εκτίμησε ότι το 2022 θα αποτελέσει έτος λήξης της πανδημίας.

Από την άλλη πλευρά ο ίδιος σημείωσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το υπουργείο είναι η ενεργειακή κρίση και κατ’ επέκταση η ακρίβεια που προκαλεί.

«Το πρόβλημα των ανατιμήσεων προκαλείται κυρίως από το φυσικό αέριο. Δεν είναι το πετρέλαιο. Εϊναι οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο που πιέζουν αφάνταστα όλα τα συστήματα ενέργειας της Ευρώπης. Εχουμε πρόβλημα ακρίβειας κυρίως λόγω του ηλεκτρισμού και είναι το πιο δύσκολο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε» είπε για να απορρίψει την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο.

«Αν ακολουθούσαμε την πρόταση αυτή θα χάναμε 600 εκατ. ευρώ από τη βενζίνη, 190 από το πετρέλαιο θέρμανσης, 160 εκατ. ευρώ από το κίνησης και μόλις 4 εκατ. ευρώ από το φυσικό αέριο. Το πρόβλημα είναι το φυσικό αέριο και μας ζητούν να βγάλουμε πάνω από 600 εκατ. ευρώ από τη βενζίνη. Και τι θα καταφέρναμε; 3,3 εκατ συμπολίτες μας δεν έχουν ή έχουν ένα αυτοκίνητο ενώ 1 εκατ συμπολίτες μας έχουν 2 – 3 αυτοκίνητα. Όταν κάνεις μείωση φόρου βενζίνης ποιος παίρνει τα λεφτά; Μας προτείνετε να κάνουμε κοινωνική πολιτική ευνοώντας τους πλουσιότερους».