Σοφία Μπεκατώρου: Η φωνή μου ενώθηκε με τις φωνές όλων όσων έχουν κακοποιηθεί

235

Η γυναίκα που ξεκίνησε του ελληνικό #metoo μιλώντας δημοσίως για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη χρόνια πριν από παράγοντα του αθλητισμού, η Σοφία Μπεκατώρου, ήταν σήμερα καλεσμένη στην εκπομπή «Τι λες Τώρα!».

Μεταξύ άλλων, η Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας αναφέρθηκε στο κίνημα, στην ψήφιση του νέου ποινικού κώδικα και στις αλλαγές που βλέπει ένα χρόνο μετά την καταγγελία της.

«Δώσατε φωνή με τη φωνή σας σε πάρα πολλούς ανθρώπους», είπε η Κατερίνα Καραβάτου στην κ. Μπεκατώρου λέγοντας ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για τη γενναιότητα που έχει επιδείξει τόσο σαν αθλήτρια όσο και σαν γυναίκα.

«Είναι μία νίκη όλων μας»

«Είμαι πολύ συγκινημένη που έχει περάσει ένας χρόνος. Η φωνή μου ενώθηκε με τις φωνές όλων όσων έχουν κακοποιηθεί, όλων όσων έχουν υποστεί τραύμα και για πολλά χρόνια δεν μπορούσαν να το εκφράσουν. Είναι μία νίκη όλων μας. Τώρα και με την ψήφιση του νέου ποινικού κώδικα αναγνωρίστηκε και από την πολιτεία η ανάγκη για κάποιες αλλαγές και προχωράμε, ωστόσο δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πέρυσι», δήλωσε η κ. Μπεκατώρου.

«Δεν είχα καμία προσδοκία όταν βγήκα να μιλήσω, οπότε όλα αυτά που έχουν συμβεί με ευχαριστούν. Ωστόσο αυτή η χαρά δεν είναι χαρά ευφορίας, είναι ανακούφισης», πρόσθεσε για τις καταγγελίες που ακολούθησαν μετά τη δική της εξομολόγηση.

Στη συνέχεια ανέφερε: «Έχω δει αλλαγές, οι άνθρωποι είναι σε μεγαλύτερη εγρήγορση. Να παίρνουν το θάρρος της γνώμης τους. Έχουμε αρχίσει να νοιαζόμαστε περισσότερο για τον συνάνθρωπο μας και αυτή είναι και η ουσία της πράξης μου».

«Στον αθλητισμό δεν θεωρώ ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες αλλαγές, δεν υπάρχουν άτομα αναφοράς ακόμα και οι ομοσπονδίες δεν έχουν λειτουργήσει με υποστηρικτικό τρόπο», συμπλήρωσε και τόνισε πως υπάρχει ακόμα δρόμος.

«Στους χώρους του θεάτρου και του θεάματος έγινε ένα πολύ μεγαλύτερο άνοιγμα και θεωρώ ότι ο ΣΕΗ έκανε πολύ καλή δουλειά», σημείωσε.

«Δουλεία και ψυχολόγος»

«Το ‘όχι’ είναι ‘όχι’ και νομίζω ότι όλοι οι άνθρωποι αντιλαμβανόμαστε όταν κάποιος δεν θέλει το θέμα είναι να το σεβαστούμε», υπογράμμισε για την κακοποίηση και τα όρια του κάθε ανθρώπου.

«Όταν το βιώνεις, αμέσως μετά εσωτερικεύεις όλο σου αυτό το τραύμα, νιώθεις ένοχος και δεν το εκφράζεις σε κανένα. Ο μόνος τρόπος για να μπορεί κάποιος να το ξεπεράσει είναι η δουλειά με τον εαυτό του και με έναν ψυχολόγο», ανέφερε για το χρόνο και δίνοντας συμβουλές για το πώς μπορεί κάποιος να διαχειριστεί μια κακοποίηση.

«Τώρα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε περισσότερες πληροφορίες, αλλά και να απευθυνθούμε πιο εύκολα σε ανθρώπους που μπορεί να μας βοηθήσουν», τόνισε για την αλλαγή των γενεών και την αλλαγή στη νοοτροπία και στάση των ανθρώπων απέναντι στην κακοποίηση.

Η ίδια μίλησε και για τα παιδιά της τα οποία γνωρίζουν όλη την αλήθεια. «Τους δείχνω την πραγματικότητα. Δεν μπορούμε να βιώνουμε κάποια πράγματα και τα παιδιά μας να τα αφήνουμε έξω από αυτό για να τα προστατέψουμε», είπε.

«Χρειάζεται μια σωστή διαπαιδαγώγηση, για να καταλάβουν το σώμα τους και πως κανένας δεν μπορεί να το αγγίξει χωρίς να το θέλουν», πρόσθεσε για τα πράγματα που πρέπει να ξέρουν τα παιδιά για να προστατευτούν καλύτερα.

«Τους ανθρώπους που έχουν τη δύναμη να βγουν και να καταγγείλουν πρέπει να τους σεβόμαστε. Ο αγώνας που δίνουμε για το ελληνικό #metoo είναι να μπορούν όλοι να μιλήσουν και να τους πιστέψουν», ανέφερε ακόμη.

«Πρέπει να μιλάμε»

Επίσης, η Ολυμπιονίκης μίλησε για το έργο και τη δράση της ΜΚΟ «Ελίζα», καθώς από τις 19 Νοεμβρίου η οργάνωση δημιουργεί γραμμή στήριξης και δίνει στα παιδιά φωνή.

«Αν κάτι ακούσουμε πρέπει να το καταγγείλουμε. Είμαστε πολύ μακριά από το να φτάσουμε στο άλλο άκρο», σημείωσε για την κοινωνική ευαισθησία που πρέπει όλοι να έχουν.

«Για έμενα είναι το πιο σημαντικό μετάλλιο. Το μετάλλιο που φοράς στο λαιμό σου μετά από οποιαδήποτε κόπο στο μεγαλύτερο αγώνα που είναι η Ολυμπιάδα, είναι για κάποιους συγκεκριμένους ανθρώπους που σε έχουν στηρίξει. Αυτό το μετάλλιο δεν είναι δικό μου, είναι όλων μας και πολλαπλασιάζεται συνέχεια η δύναμη του», κατέληξε.