Σοκάρουν οι αποκαλύψεις Καρεμπέ: Είχαν τον προπάππου μου σε κλουβί στο ζωολογικό κήπο

508

 

 

Ο Κριστιάν Καρεμπέ συγκλόνισε μιλώντας για τον προπάππου του που κατέληξε να είναι έκθεμα σε ζωολογικό κήπο.

 

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής έχει καταγωγή από τη Νέα Καληδονία. Πρόκειται για γαλλική επικράτεια στον Ειρηνικό Ωκεανό. Τη δεκαετία του 1930 οι άνθρωποι από εκείνες τις περιοχές δεν είχαν την αντιμετώπιση που έχουν σήμερα.

 

Το 1931 ο προπάππους του Κριστιάν Καρεμπέ, Γουίλι ταξίδεψε στο Παρσίσι μαζί με άλλους συμπατριώτες του. Το πρόσχημα ήταν ότι θα εκπροσωπήσουν τη Νέα Καληδονία και θα συναντηθούν με ανθρώπους της Γαλλικής κυβέρνησης.

 

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ίδιος ο πρώην παίκτης και σημερινός σύμβουλος του Ολυμπιακού στη Γερμανική «NDR», όχι απλά δεν τους υποδέχθηκαν σαν εκπροσώπους κράτους, αλλά τους έβαλαν σε ένα κλουβί ζωολογικού κήπου και τους μετέτρεψαν σε ζωντανά εκθέματα.

Τους έκαναν ζωντανά εκθέματα

 

Σύμφωνα με την μαρτυρία του Κριστιάν Καρεμπέ, τους φυλάκισαν στον ζωολογική κήπο και τους ανάγκαζαν να υπακούν σε ό,τι τους ζητήσουν. Όταν υπήρχε κοινό για να τους δει έπρεπε να κουνάνε τα μπαστούνια τους, να δείχνουν τα δόντια τους και να κραυγάζουν σαν άγρια ζώα. Ουσιαστικά έγιναν «ζωντανά εκθέματα», ως κανίβαλοι.

 

Όταν οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου αποφάσισαν ότι δεν τους χρειάζονται πια, δεν τους άφησαν να φύγουν αλλά τους πούλησα στον ζωολογικό κήπο του Αμβούργου. Στη Γερμανία παρουσιάστηκαν ως «οι τελευταίοι κανίβαλοι των νοτίων θαλασσών.

 

Στον ζωολογικό κήπο του Χάγκενμπεκ, έγιναν το κύριο θέμα διασκέδασης με αποτέλεσμα η φήμη τους να εξαπλωθεί τόσο, που προσκλήθηκαν στο Oktoberfest που αποτελεί τη μεγάλη γιορτή για την πόλη του Μονάχου.

Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις στη Γερμανία

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Κιριστιάν Καρεμπέ για πολλά χρόνια δεν γνώριζε την ιστορία του προπάππου του. Όπως αποκάλυψε τα έμαθε μέσα από ένα μυθιστόρημα που εκδόθηκε το 1998 με τίτλο «Cannibale» του συγγραφέα Ντιντιέ Ντάεντιχ.

 

Το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στη Γερμανία. Μάλιστα ο τηλεοπτικός σταθμός που έκανε το ρεπορτάζ προσπάθησε να φέρει σε επικοινωνία τους ανθρώπους του ζωολογικού κήπου με τον Κριστιάν Καρεμπέ, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ εξαιτίας της καθυστέρησης του Χάγκενμπεκ να απαντήσει στην πρόταση.

 

Την ίδια ώρα οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου δέχονται έντονες πιέσεις. Από την πλευρά του ο υπεύθυνος πολιτιστικών αρχών της πόλης του Αμβούργου τόνισε για το θέμα: «Είναι επιτακτική ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε και εμείς ως κοινωνία το αποικιακό παρελθόν μας, να το αντιμετωπίσουμε και να το επεξεργαστούμε ενεργά με τους απογόνους των θυμάτων».

 

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο ζωολογικός κήπος στο Αμβούργο δεν δέχεται πρώτη φορά επικρίσεις. Πριν από περίπου δέκα χρόνια, ένας άλλος πρώην αστέρας της εθνικής Γαλλίας, ο Λιλιάμ Τουράμ είχε επιμεληθεί μιας έκθεσης για τα όσα πέρασαν οι λαοί της Αφρικής της Ασίας και της Αμερικής από τους αποικιοκράτες.

 

Μάλιστα είχε επισκεφτεί τον ζωολογικό κήπο του Αμβούργου και παρατήρησε ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν γλυπτά ζώων, αλλά και ανθρώπων. «Στην είσοδο υπάρχουν γλυπτά ζώων, αλλά και γλυπτά Ινδών και Αφρικανών δίνοντας στους επισκέπτες να καταλάβουν ότι θα δουν όχι μόνο ζώα αλλά και ανθρώπους», ήταν τα λόγια του.